Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ce au în comun părinții copiilor de succes

Parenting

Ce au în comun părinții copiilor de succes? 11 lucruri esențiale ale parentingului modern

Copiii care primesc mici task-uri vor deveni angajați care colaborează bine cu colegii, sunt mai empatici și capabili să își asume sarcini individuale.

Cu toții ne dorim ca omuleții noștri vorbăreți să facă lucruri uimitoare când vor crește. Adevărul e că nu există “schițe” după care poți construi viitori adulți de succes, dar oamenii de știință au identificat mai mulți factori care prezic o viață cu reușite personale și profesionale. Iată 11 tendințe și tehnici pe care părinții copiilor de succes le au în comun.

Își lăsă copiii să eșueze

O tendință în creșterea copiilor este gestionarea “din umbră” a copilăriei astfel încât cel mic să nu întâmpine niciodată eșecul. Cel mai grav lucru este că această tehnică se prelungește până la maturitate. Potrivit unui sondaj publicat de The New York Times, trei sferturi dintre părinții adulților cu vârste între 18 și 28 de ani încă îi țin departe de responsabilități și chiar îi însoțesc la medic sau le aleg tunsorile. Julie Lythcott-Haims, autorul cărții „Cum să crești un adult”, spune că “Acești părinți sunt fix opusul părinților buni. Ideea este să își pregătești copilul pentru drum, în loc să-l pregătești pentru a rămâne copil”.

Au o relație sănătoasă între ei

Potrivit unui studiu al Universității din Illinois, copiii crescuți de părinți care sunt într-un permanent conflict, indiferent dacă sunt împreună sau divorțați, tind să se descurce mult mai greu decât copiii părinților care se înțeleg bine. Unele studii au descoperit că un cuplu de părinți conflictuali este mai dăunător pentru copil decât o familie monoparentală.

Se ceartă cu argumente în care cred cu adevărat

Când copiii sunt martorii unui conflict care implică sprijin, compromis și emoții pozitive din partea părinților, își pot dezvolta abilitățile sociale, stima de sine și securitatea emoțională. „Când copiii asistă la o ceartă și văd părinții rezolvând-o, ei sunt de fapt mai fericiți decât erau înainte de a o vedea”, scrie Mark Cummings, psiholog în dezvoltare la Universitatea Notre Dame. „Asta îi asigură pe copii că părinții pot rezolva lucrurile”.

Își lăsa copiii să ia singuri decizii

“Dacă nu îți lași copilul să ia singur decizii, îl poți transforma într-un adult dependent. Luând fiecare hotărâre pentru un copil, inclusiv hainele pe care le poartă, când să își facă temele și cu cine se poate juca, îi poate elimina dorința de a lua decizii”, scrie Laura JJ Dessauer în Psychology Today. „Pe măsură ce îmbătrânesc, este probabil să caute relații în care altcineva deține puterea și controlul”.

Îi învață pe cei mici să fie sociabili

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au urmărit parcursul a peste 700 de copii americani, de la grădiniță până la vârsta de 25 de ani. Ei au găsit o corelație semnificativă între abilitățile sociale de la grădiniță și succesul lor ca adulți, două decenii mai târziu.

Sunt educați

Un studiu din 2014 condus de psihologul Universității din Michigan, Sandra Tang, a constatat că mamele care au terminat liceul sau facultatea au mai multe șanse să crească tineri care vor face același lucru.

Mamele au încă un job pe lângă cel de mamă

Potrivit cercetărilor efectuate de Harvard Business School, există beneficii semnificative pentru copiii crescți de mame care mai au încă un job pe lângă cel de mamă. Studiul arată că fiicele mamelor care au un joburi de responsabilitate și de lungă durată au mers la școală mai mult timp, au șanse mai mari să aibă un loc de muncă și să câștige mai mulți bani – cu 23% mai mult față de colegii crescuți de mame casnice.

Nu își lasă copiii prea mult la televizor

Potrivit unui studiu din 2011 realizat de Universitatea de Stat din Ohio, copiii care se uită la televizor la o vârstă fragedă tind să aibă abilități de comunicare suprimate, iar televizorul reduce cantitatea de comunicare părinte-copil. Studiul constată că lectura este mult mai bună pentru comunicarea părinte-copil. 

Înțeleg importanța nutriției sănătoase

Obiceiurilor alimentare la copiii care sunt sănătoși atât psihic, cât și fizic necesită implicarea toatală a părinților. Ei trebuie să le transmită copiilor o atitudine pozitivă în legătură cu propriul corp, dar și obiceiuri alimentare sănătoase și aprecierea preparatelor naturale .

Le fac copiilor o listă de to do-uri

„Dacă nu își spală farfuria în care a mâncat, înseamnă că altcineva face asta pentru copilul tău. Asta îl va ține departe nu doar de muncă, dar și departe de a afla că fiecare dintre noi trebuie să contribuie la îmbunătățirea întregului”, spune Julie Lythcott-Haims, fost decan la Universitatea Stanford și autorul cărții „Cum să crești un adult”. Copiii care primesc mici task-uri vor deveni angajați care colaborează bine cu colegii, sunt mai empatici și capabili să își asume sarcini individuale.

Le citesc copiilor

Poveștile citite copilului au nenumărate efecte pozitive pe termen lung. O poveste pe zi îi va dezvolta abilitățile literare, lingvistice și cognitive. Copiii cărora li se citește des în jurul vârstei de patru ani vor obține note mai mari la citire și la scriere când vor avea opt ani. Acest lucru este independent de statutul socio-economic. Răsfoirea cărților împreună cu cel mic creează, de asemenea, un apetit pentru lectură, extrem de util la școală și nu numai.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × one =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Lifestyle

Știai că generozitatea este asociată cu o sănătate mintală mai bună și că este direct legată de fericire? Cu alte cuvinte, îți face bine...

Books/Edu

Carduri a mai văzut Nicholas, dar nu înțelegea de ce unele au bani pe ele, altele au doar puncte, iar pe cele verzi sau...

Books/Edu

Nicholas are doar 5 ani, dar deja strânge bani. Și nu orice bani. Nu știu cine i-a spus – noi, nu! – că monedele sunt bani de copii, iar bancnotele...

Books/Edu

Cum îi învățăm pe copii să economisească. Cei 5 pași esențiali

Books/Edu

Creșterea copiilor este una dintre cele mai mari sarcini financiare pe care o poate suporta o familie. În România, specialiștii au calculat că aproximativ...

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Parenting

Trei motive pentru care nu ar trebui să numești niciodată un copil “egoist”.

Fashion & Toys

Un studiu realizat de o universitate din Statele Unite atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit.

Fun

Cumpărăturile au fost întodeauna un prilej de bucurie și de relaxare pentru mine. Dacă înainte să am copii ’’dansam’’ liniștită printre rafturi și alegeam...

Fashion & Toys

Jucăriile bazate pe robotică îl vor ajuta pe omulețul tău vorbăreț să devină mai confortabili cu cele mai noi descoperiri

Lifestyle

87% dintre cei peste 500 de părinți pe care i-am chestionat le cer părerea celor mici când aleg locul de vacanță, iar 8% dintre...