De curând, așteptam la coadă într-un magazin de haine și nu-mi puteam lua ochii de la un băiețel. Când a dat peste mine fără să se uite, nimeni nu i-a spus să-și ceară scuze. Alerga, dărâma standurile cu haine și țipa. Mama nu reacționa în nici un fel. Am auzit-o spunându-i uneia dintre vânzătoare că fiul ei este obosit pentru că nu a dormit la prânz. La scurt timp, a venit și tatăl, cu o atitudine total diferită. A țipat la mamă că nu știe să-l educe pe cel mic și că îl fac de râs în magazin, apoi l-a înșfăcat pe băiețel și a ieșit cu el din magazin.
Când aștepti primul copil, accentul este pus, de obicei, pe alegerea unui medic și pe tot ce ține de sarcină în sine. Dar, acesta ar trebui să fie și momentul în care ar trebui să vorbești cu partenerul tău despre ce părinți ați vrea să fiți. Cei mai mulți, așteaptă până când copiii se nasc și, abia după aceea, sunt șocați de concepțiile atât de diferite ale celuilalt. În unele cazuri, lipsa unui consens pe tema educației ar putea ridica întrebări despre propria voastră căsnicie.
Ți-a trecut vreodată prin minte gândul că partenerul tău este prea strict cu copiii? Sau, dimpotrivă, ți se pare că nu este suficient de implicat? Iata 7 sfaturi esențiale pentru a vă menține relația puternică, în ciuda stilului diferit de parenting.
Vorbește-i deschis. Comunicați cât mai mult
În mod ideal, tu și partenerul tău ați discutat deja despre cum vreți să vă creșteți și educați copiii cu mut înainte de a decide să aveți copii împreună. Dar, chiar dacă nu ați făcut-o, nu este niciodată prea târziu pentru a începe.
Vorbiți despre cum v-au educat pe voi părinții și despre ce ați face la fel și ce ați schimba. Întrebați-vă partenerul ce înseamnă pentru el disciplina, ce părere are despre un program bine stabilit de masă, de somn sau de joacă. Probabil, nu veți fi de acord întru totul. Asta înseamnă că va trebui să faceți unele compromisuri, dar sunteți pe drumul cel bun.
Stabiliți și creați reguli împreună
Poți întâmpina probleme dacă regula principală a casei este „Fii cuminte sacă nu vrei să o pățești!” De fapt, asta nici măcar nu este o regulă, ci o amenințare în toată regula. E abordare vagă a educației care duce la neîțelegeri, comunicare greșită și, în cele din urmă, la certuri.
Tu și partenerul tău ar trebui să conveniți asupra unor reguli specifice și să le scrieți. La ce oră se culcă fiecare copil? Când are voie să mănâce ciocolată și în ce condiții? Când are voie afară? Cât timp se poate uita la desene animate? Arătați aceste reguli si copiilor. Fiți deschiși la ideile și la sugestiile lor și faceți modificări dacă vi se par adecvate. Este mai ușor să aplici reguli cu care toată lumea este de acord.
Puneți-vă de accord și asupra consecințelor
Stabiliți clar ce aveți de făcut atunci când o regulă este încălcată. Unii părinți sunt relaxați în ceea ce privește disciplina, preferând să vorbească pur și simplu cu copiii despre greșeli. Alți părinți cred că acordarea unei pedepse, cum ar fi, de exemplu, interzicerea desenelor animate pentru câteva ore, este modalitatea de a menține familia pe drumul cel bun. Unul dintre părinți ar trebui să fie de acord că vor exista consecințe, în timp ce celălalt părinte ar trebui să accepte că aceste pedepse nu trebuie să fie prea dure.
Susțineți-vă reciproc
După ce ați făcut un plan, este esențial să nu vă abateți de la el și să fiți consecvenți. Veți conduce familia spre un adevarat dezastru dacă unul dintre voi respectă planul, iar celălalt nu. Este tentant să cedați când vedeți că omuleții sunt supărați și să vă abateți de la reguli, dar nu veți reuși decât să le transmiteți copiilor mesajul că regulile se pot schimba din mers.
Nu vă contraziceți în fața copiilor
Cu excepția cazului în care partenerul tău este cu adevărat exagerat cu copiii, nu interveni atunci când nu ești de acord cu o decizie. Copiii sunt foarte perspicace, vor profita de lipsa armoniei și vor folosi acest lucru în avantajul lor. Discutați neîțelegerile atunci când rămâneți singuri, niciodată în fața copiilor.
Fiți flexibli
Modul în care părinții iși cresc copiii trebuie să fie suficient de flexibil încât să poată fi schimbat pe măsură ce aceștia cresc. Stilul de parenting trebuie adaptat în funcție de personalitatea copilului. Unii au nevoie de mai multă supraveghere, alții de mai puțină. Unii copii sunt mai sensibili, alții sunt adevărați maeștri ai manipulării. Este posibil ca o rețetă fixă să nu funcționeze.
Oferiți-vă a doua șansă
Fiecare părinte face greșeli. Tu și partenerul tău veți lua și decizii proaste sau vă veți pierde calmul din când în când. Așteptați până când copiii nu sunt prezenți și vorbiți calm despre situație. Apoi iartați-vă reciproc. Este partenerul tău, nu dușmanul tău. Sprijinirea reciprocă înseamnă foarte mult.
Concluzie
Nu trebuie să lăsați diferențele de parenting să vă distrugă relația. Ascultați-vă reciproc, faceți compromisuri și fiți de acord că amândoi sunteți în aceeași echipă. Părinții uită uneori cât de important este rolul lor în familie. La fel ca într-un guvern sau într-o afacere, dacă liderii nu sunt de acord, apare haosul. Ca să nu mai vorbim că oferă un exemplu de slăbiciune.
Bianca Barbu