Connect with us

Hi, what are you looking for?

Jocurile Video Reduc Cu Mult Riscul De Depresie
Jocurile Video Reduc Cu Mult Riscul De Depresie

Fashion & Toys

Veștile bune vin de unde nu te aștepți: La băieți, jocurile video reduc cu mult riscul de depresie

Ca părinți, ne concentrăm mai mult asupra potențialelor pericole decât asupra potențialelor beneficii ale jocurilor video, dar ele sunt o parte normală a copilăriei moderne. Pentru că jocurile video acaparează viața băiețeilor de pretutindeni, cu toții ne îngrijorăm de efectele pe care ele le pot avea asupra omuleților vorbăreți pe termen lung. Dar, din fericire, există și vești bune!

Potrivit unui nou studiu, jocurile video ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale a băieților tineri. Cercetătorii de la University College of London (UCL) au descoperit că băieții care joacă în mod regulat jocuri video prezintă un risc mult mai scăzut de depresie atunci când ajung la adolescență.

STUDIUL UCL

Studiul, care a fost publicat săptămâna trecută de UCL aici , pe site-ul oficial al facultății, susține că jocurile video pun un mare accent pe rezolvarea problemelor și pe interacțiunea socială, iar aceștia sunt doar doi dintre factorii care pot „spori” sănătatea mintală a băieților tineri.

CUM S-A AJUNS LA ACEASTĂ CONCLUZIE

La studiu au participat 11.341 de adolescenți născuți între anii 2000 și 2002. Când aveau 11 ani, au fost întrebați cât timp petrec pe social media, jucând jocuri video sau doar navigând pe internet.

Când au împlinit 15 ani, au răspuns cu toții la întrebările psihologilor și ale psihiatrilor cu privire la simptomele depresive.

Aceștia au concluzionat că  băieții care petreceau mult timp jucând jocuri video aveau simptome mult mai mici de depresie.

FETELE ȘI REȚELELE DE SOCIALIZARE

În schimb, analizând cu mare atenție starea de sănătate a fetelor de aceeași vârstă, au descoperit că cele care folosesc foarte des rețelele sociale au mai multe șanse să sufere de depresie. 

Asta se întâmplă în primul rând din cauza falsei senzații că ceilalți tineri de pe Insta, Facebook sau TikToK sunt mai fericiți, mai frumoși, mai bogați etc.

STUDIUL HARVARD

Revenind la jocurile video, un studiu asemănător făcut de Universitatea Harvard a descoperit și alte beneficii ale acestora.

Conținutul anumitor jocuri video poate încuraja copiii să citească și să cerceteze. Jocur precum “Age of Mythology”, „Civilization” sau „Age of Empires” le pot stârni interesul pentru istoria lumii, geografie sau culturi antice.

SPIRITUL DE COMPETIȚIE

Jocurile video le încurajează și spiritul competițional. Este normal și sănătos pentru copii, în special pentru băieți, să concureze cu colegii lor, în timp ce luptă pentru statut și pentru recunoaștere.

PLĂCEREA DE A-I ÎNVĂȚA PE CEILALȚI

O treime dintre copiii chestionați au spus că joacă jocuri video și pentru plăcea de a-i învăța pe alții cum să se joace. Unii copii câștigă statutul de copil-exert, care știe să rezolve cele mai dure părți ale unui joc. 

Predarea acestor abilități și altor copii creează abilități sociale și de comunicare și dezvoltă răbdarea.

SPORTUL ȘI INTERACȚIUNEA ÎN AER LIBER RĂMÂN CELE MAI IMPORTANTE

Cercetătorii spun că, deși studiul dovedește că jocurile video au și unele beneficii pentru băieții tineri, este totuși important să îi încurajăm să se joace și afară, să socializeze cu alți copii și să facă activități fizice.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Pe mine, unul, rezultatele celor două studii nu mă surprind. Pentru că jocurile video existau și în copilăria mea. 

Bineînțeles, erau mai primitive, dar jocurile pe calculatoarele HC 90 care se încărcau de pe casetă audio, cele de pe televizoarele Sport, Tetrisurile chinezești cu 9999 jocuri, Terminatoarele cu dischete galbene sau Game Boy-ul aveau și ele farmecul lor.

Tot cu ochii într-un ecran stăteam și, după cum se vede, suntem destul de ok la cap. Dar, ce ziceam? 🙂

Omulețul tău vorbăreț se joacă deja jocuri pe calculator, pe telefon sau pe consolă? Ce jocuri îi plac?

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − eight =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Lifestyle

Îți mai amintești cum era viața fără copii? Pustie, fără sens și plictisitoare. Da, așa dă bine la “CV-ul” de părinte, dar realitatea, să...

Books/Edu

Creioanele sunt una dintre marile pasiuni ale lui Nicholas. Pentru el, numărul ideal de creioane este “Mai vreau creioane!”. Și ar mai vrea și câteva caiete,...

Parenting

Nu sunt nici pe departe o mamă perfectă, însă am fost crescută pentru a fi un copil perfect! Eu, tu și mulți alți adulți...

Fun

În luna august, David are vacanță de la grădăniță. O vacanță impusă de noi, pe care eu și soțul am decis că o merită...

Fun

Mami și tati. Două prezențe constante din viața unui copil. Doi oameni care ar face orice pentru binele și fericirea copilului. Cu toate că...

Parenting

Un singur răspuns la milioane de întrebări: Ai încredere în dezvoltarea copilului tău. Copiii noștri sunt maeștri ai auto-vindecării. Se nasc cu o capacitate extraordinară de a...

Lifestyle

Înainte să încercăm să-i reîmprietenim pe omuleții vorbăreți cu apa, trebuie să înțelegem de unde provine această teamă.

Fun

Da, eram murdari, mâncam haotic, umblam desculți și dezbrăcați, exact coșmarul unui părinte din zilele noastre. Totuși, eram cei mai sănătoși și fericiți copii.

Pediatrics

Cu toții avem nevoie de soare, mai ales copiii. Este principala sursă de vitamina D, esențială pentru asimilarea calciului și întărirea oaselor. O expunere de 15...

Books/Edu

Într-o lume tehnologizată, în care ecranele telefoanelor și ale calculatoarelor ne acaparează toată atenția, cărțile reușesc cu greu să își mai facă loc în...

Lifestyle

“Eu, când voi avea un copil, nu voi face niciodată asta”, spunea o prietenă deunăzi. Wait and see, sista’! Am fost și eu odată în...

Pediatrics

Trăim în era tehnologiei iar mulți dintre părinți caută sfaturi în mediul online. Pentru că suntem diferiți, și sfaturile sunt diferite, chiar contradictorii de multe...