Connect with us

Hi, what are you looking for?

Jocurile Video Reduc Cu Mult Riscul De Depresie
Jocurile Video Reduc Cu Mult Riscul De Depresie

Fashion & Toys

Veștile bune vin de unde nu te aștepți: La băieți, jocurile video reduc cu mult riscul de depresie

Ca părinți, ne concentrăm mai mult asupra potențialelor pericole decât asupra potențialelor beneficii ale jocurilor video, dar ele sunt o parte normală a copilăriei moderne. Pentru că jocurile video acaparează viața băiețeilor de pretutindeni, cu toții ne îngrijorăm de efectele pe care ele le pot avea asupra omuleților vorbăreți pe termen lung. Dar, din fericire, există și vești bune!

Potrivit unui nou studiu, jocurile video ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale a băieților tineri. Cercetătorii de la University College of London (UCL) au descoperit că băieții care joacă în mod regulat jocuri video prezintă un risc mult mai scăzut de depresie atunci când ajung la adolescență.

STUDIUL UCL

Studiul, care a fost publicat săptămâna trecută de UCL aici , pe site-ul oficial al facultății, susține că jocurile video pun un mare accent pe rezolvarea problemelor și pe interacțiunea socială, iar aceștia sunt doar doi dintre factorii care pot „spori” sănătatea mintală a băieților tineri.

CUM S-A AJUNS LA ACEASTĂ CONCLUZIE

La studiu au participat 11.341 de adolescenți născuți între anii 2000 și 2002. Când aveau 11 ani, au fost întrebați cât timp petrec pe social media, jucând jocuri video sau doar navigând pe internet.

Când au împlinit 15 ani, au răspuns cu toții la întrebările psihologilor și ale psihiatrilor cu privire la simptomele depresive.

Aceștia au concluzionat că  băieții care petreceau mult timp jucând jocuri video aveau simptome mult mai mici de depresie.

FETELE ȘI REȚELELE DE SOCIALIZARE

În schimb, analizând cu mare atenție starea de sănătate a fetelor de aceeași vârstă, au descoperit că cele care folosesc foarte des rețelele sociale au mai multe șanse să sufere de depresie. 

Asta se întâmplă în primul rând din cauza falsei senzații că ceilalți tineri de pe Insta, Facebook sau TikToK sunt mai fericiți, mai frumoși, mai bogați etc.

STUDIUL HARVARD

Revenind la jocurile video, un studiu asemănător făcut de Universitatea Harvard a descoperit și alte beneficii ale acestora.

Conținutul anumitor jocuri video poate încuraja copiii să citească și să cerceteze. Jocur precum “Age of Mythology”, „Civilization” sau „Age of Empires” le pot stârni interesul pentru istoria lumii, geografie sau culturi antice.

SPIRITUL DE COMPETIȚIE

Jocurile video le încurajează și spiritul competițional. Este normal și sănătos pentru copii, în special pentru băieți, să concureze cu colegii lor, în timp ce luptă pentru statut și pentru recunoaștere.

PLĂCEREA DE A-I ÎNVĂȚA PE CEILALȚI

O treime dintre copiii chestionați au spus că joacă jocuri video și pentru plăcea de a-i învăța pe alții cum să se joace. Unii copii câștigă statutul de copil-exert, care știe să rezolve cele mai dure părți ale unui joc. 

Predarea acestor abilități și altor copii creează abilități sociale și de comunicare și dezvoltă răbdarea.

SPORTUL ȘI INTERACȚIUNEA ÎN AER LIBER RĂMÂN CELE MAI IMPORTANTE

Cercetătorii spun că, deși studiul dovedește că jocurile video au și unele beneficii pentru băieții tineri, este totuși important să îi încurajăm să se joace și afară, să socializeze cu alți copii și să facă activități fizice.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Pe mine, unul, rezultatele celor două studii nu mă surprind. Pentru că jocurile video existau și în copilăria mea. 

Bineînțeles, erau mai primitive, dar jocurile pe calculatoarele HC 90 care se încărcau de pe casetă audio, cele de pe televizoarele Sport, Tetrisurile chinezești cu 9999 jocuri, Terminatoarele cu dischete galbene sau Game Boy-ul aveau și ele farmecul lor.

Tot cu ochii într-un ecran stăteam și, după cum se vede, suntem destul de ok la cap. Dar, ce ziceam? 🙂

Omulețul tău vorbăreț se joacă deja jocuri pe calculator, pe telefon sau pe consolă? Ce jocuri îi plac?

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 4 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Lifestyle

Nicholas are doar 5 ani, dar deja strânge bani. Și nu orice bani. Nu știu cine i-a spus – noi, nu! – că monedele sunt bani de copii, iar bancnotele...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Fashion & Toys

O minge, câteva pietre, un elastic, o sfoară, o grămadă de nisip, noroiul de pe stradă sau un simplu perete. Ce au toate acestea...

Lifestyle

Cum îi învățăm pe copii să economisească. Cei 5 pași esențiali

Parenting

Pe Urania Cremene am cunoscut-o acum 2 ani, pe când prezentam emisiunea Love is Fun. În acea seară, am învățat de la ea că...

Parenting

Creșterea copiilor este una dintre cele mai mari sarcini financiare pe care o poate suporta o familie. În România, specialiștii au calculat că aproximativ...

Fun

Toți părinții își doresc să crească omuleți vorbăreți empatici, echilibrați și să creeze o relație strânsă cu ei în timp. Dar este atât de...

Lifestyle

Eu am copilărit la curte și am avut mereu un câine. În afară de cățeii mei, am mai fost și un soi de hotel...

Lifestyle

Trăim în era tehnologiei, iar asta ne ocupă tot timpul. Rețele de socializare au ajuns să facă parte din viața noastră zi de zi, oră...

Parenting

“Tatăl lui Andrei este mult mai calm decât tine, nu țipă la el și nu îl ceartă niciodată de față cu alți copii. Tu...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Lifestyle

Am fost foarte bucuros să văd că foarte mulți Omuleți Vorbăreți au fost pe fază acum două săptămâni la “Porția de educație a gustului, cu...