Connect with us

Hi, what are you looking for?

De câte jucării are nevoie un copil ca să fie fericit - Omuleti Vorbareti
De câte jucării are nevoie un copil ca să fie fericit - Omuleti Vorbareti

Fashion & Toys

De câte jucării are nevoie un copil ca să fie fericit

Un studiu realizat de o universitate din Statele Unite atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit.

O mașinuță, două mașinuțe, o cutie de mașinuțe, două rafturi de mașinuțe. Mașinute de tot felul. Albe, galbene, roșii, mici, mari, cu telecomandă, de tras, de împins. Nici nu îți dai seama când casa îți este invadată de mașinuțe. Și dacă nu sunt mașinuțe, sunt dinozauri, păpuși sau orice altă jucărie care poate hipnotiza un copil într-un magazin. Dar când ne dăm seama că sunt prea multe? Ei bine, dacă pe masa din bucătărie tronează cel puțin o jucărie, când pășești prin living te simți ca pe un teren minat, cu tot felul de soldăței și roboței care îți dau o durere acută în tălpi. Seara, când te bagi în pat, simți cum te înțeapă în spate câte o jucărie și uite cum ajungi să îți pui și tu întrebarea din titlu.

Cumpăratul jucăriilor are o explicație mai complexă decât am crede. Totul pleacă de la copilăria părinților. O vorbă din popor spune că adulții cumpără jucării mai mult pentru plăcerea lor personală decât pentru entuziasmul copiilor. O jucărie la care am visat când eram mici, însă mama și tata aveau banii socotiți pentru mâncare și facturi, o jucărie la care priveam cu jind când vecinul ieșea în fața blocului sau jucăria pe care o ceream în fiecare an în scrisoarea pentru Moș Crăciun și nu am primit-o niciodată. Am crescut, însă copilul din noi se activează când vede o jucărie care ne aduce aminte de copilărie. O cumpărăm și i-o ducem fericiți copilului nostru. De cele mai multe ori, sfârșește uitată pe undeva, uneori după doar o zi de joacă.

O cameră cu 20 de păpuși, 50 de mașinuțe, 70 de personaje din desene animate, 500 de cuburi și 30 de seturi de creioane colorate poate crea o senzație de împlinire în primul rând părinților: “pot să-i ofer tot ce-și dorește” și astfel nu va cunoaște “ce înseamnă să nu ai”. Să nu uităm însă că nu este vorba despre o competiție și, astfel, adevăratele jocuri, care dau împlinire copiilor, să treacă în plan secundar.

Când un copil primește o mulțime de jucării, devine foarte greu pentru părinți să-l surprindă cu ceva. Și, într-adevăr: ce îi poți cumpăra unui copil care are deja totul? Prin urmare, este firesc ca, în loc de bucurie sinceră, mama și tata să vadă doar o expresie indiferentă pe fața copilului lor, un alt cadou…

Un studiu realizat de o universitate din Statele Unite, confirmat de psihologii români, atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit. În plus, nu îl ajută să își dezvolte creativitatea și îi poate afecta capacitatea de concentrare. Cercetătorii au urmărit comportamentul copiilor în cadrul unor aşa-numite “sesiuni de joacă”, de o jumătate de oră, în care cei mici au avut la dispoziţie fie o singură jucărie, fie douăzeci. Iar concluzia la care au ajuns, după mai multe luni de analiză, ar trebui să îi pună pe gânduri pe părinţi. Copiii care au primit un singur obiect s-au bucurat mai mult de el şi au fost mai inventivi în jocuri. Ceilalţi, în schimb, deşi au avut la dispoziţie mai multe jucării, s-au plictisit repede de fiecare dintre ele şi nu au socializat deloc între ei.

În Germania, doi specialiști în sănătate publică, Rainer Strick și Elke Schubert, au convins o creșă din Munchen să împacheteze toate obiectele de joacă timp de 3 luni pe an, lăsând copiii doar cu mese, scaune, paturi și au urmărit ce s-a întâmplat. Inițial, copiii au fost plictisiți, însă în ziua a doua au transformat mesele și paturile în ascunzători și au fost absorbiți în jocuri de imaginație. Și-au pus creativitatea la încercare și au devenit mai mulțumiți, în același timp învățând să se concentreze, să comunice mai bine și să se integreze în grupuri.

Copilul tău câte jucării are?

Mihaela Viziru

1 Comment

1 Comment

  1. Banica

    19 February 2021 at 9:56

    Copilul are nevoie de jucării pentru simularea creativității și imaginatiei. Important este ca jucăriile sa nu înlocuiască nevoia copiilor de afecțiune, atenție, timp petrecut împreuna cu părinții in general. Lucrurile nu pot tine locul părinților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 10 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Lifestyle

Ce planuri are omulețul tău vorbăreț pentru sâmbătă dimineață? Întreb pentru că am o recomandare pentru el, dar și pentru tine, dacă îți era...

Parenting

Cel mai greu a fost să îi spun de unde provin banii. E dureros ca singurul om care te idolatrizează să afle că și...

Lifestyle

L-am iubit din prima clipă și am făcut tot posibilul să îi ofer o "copilărie" frumoasă.

Lifestyle

M-am simțit înspăimântată când am rezervat un city break în Italia, iar David avea doar 7 luni și jumătate.

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Lifestyle

Care este cea mai mare (ne)realizare a ta ca părinte?

Lifestyle

Nimeni nu bea mai multă apă decât un copil care trebuie să se culce.

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Parenting

De unde atâta vină în a fi copil?

Lifestyle

"Relația cu socrii tăi va fi una dintre cele mai grele relații, una pe care trebuie să înveți să o gestionezi"

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp