Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cum să ne comportăm cu purcelușul Pușculiță - Omuleți Vorbăreți
Cum să ne comportăm cu purcelușul Pușculiță - Omuleți Vorbăreți

Books/Edu

Cum să ne comportăm cu noul nostru animal de companie: purcelușul Pușculiță (P)

Cum îi învățăm pe copii să economisească. Cei 5 pași esențiali

Să economisești bani nu e un lucru simplu. Doar sunt atâția adulți care încă nu stăpânesc această tehnică, trăiesc de la salariu la salariu și nu își fac economii nici măcar pentru situațiile de urgență. Și nu, nu vorbim despre cei care, din păcate, oricât de mult și-ar dori, nu își permit să economisească. Ci despre cei care au o viață ceva mai prietenoasă cu ei. Anul trecut ne-a demonstrat că, într-un timp extrem de scurt, totul se poate schimba. Atât de mult, încât unele filme apocaliptice ajung să ni se pară comedii.

De aceea, trebuie să ne pregătim copiii, încă ne la vârste foarte mici, pentru vremurile bune. Dar și pentru cele în care ne trezim închiși în casă, dând interviuri de angajare pe Zoom.

Noul nostru animal de companie

Pentru acest lucru, este esențial să le cumpărăm un animal de companie care, deși este grăsuț, nu cere de mâncare. Decât atunci când ai ce să îi dai.

În plus, nu face gălăgie, nu miroase urât, nu îți rupe perdelele și nu lasă păr prin casă.

Copiii îl vor îndrăgi pe purcelușul Pușculiță. Nicholas (5 ani) are foarte mare grijă de al lui și știe și cum să îl hrănească. “Tati, îl doare burta de la monede. Are nevoie de bancnote”, îmi spune mereu.

Bunicii lui și prietenii cred că noi am lucrat cu el ore întregi ca să îl învățăm matematică, dar adevărul este că a învățat singur doar ca să știe cu exactitate tot ce a mâncat purcelușul lui. 

Pușculiță mănâncă de pe unde apucă, de la noi, de la toți bunicii, chiar și de pe la nași sau de la prieteni de familie.

Nicholas știe că nu are voie să ceară bani, dar a avut grijă să îi informeze pe toți că are un purceluș care cere mereu de mâncare.

De curând, și-a cumpărat o mașinuță cu telecomandă și, deși o adoră, îmi spune că trebuia să îi cumpăr tot eu și mașina aceasta, ca să nu umble deloc la purcel.

M-a durut sufletul, dar trebuia cumva să trecem la nivelul următor.

Este momentul în care copilul înțelege că banii sunt reali și că trebuie cheltuiți pe lucrurile de care avem cu adevarat nevoie.

Dorințe vs. Nevoi

Primul pas în învățarea copiilor despre valoarea banilor și, mai ales, a economisirii este să îi ajutăm să facă distincția între dorințe și nevoi.

Nevoile includ elementele de bază, cum ar fi mâncarea, îmbrăcămintea de bază sau educația.

Dorințele sunt extra: de la bomboane la mașini și roboți scumpi, adidași de designer, o bicicletă nouă sau cel mai recent smartphone.

Noi suntem modelele lor, așa că trebuie să vadă mai întâi la noi cum utilizăm propriul buget, dorințele fiind mereu pe locul al doilea după cheltuielile obligatorii. 

Să îi lăsăm să câștige banii lor

Al doilea pas important este să îi lăsăm să câștige banii lor.

Când le oferim mici sume de bani în schimbul ajutorului acordat în gospodărie, ei vor învăța valoarea banilor, dar și valoarea muncii lor grele.

Alocația școlară rămâne una dintre cele mai utile metode. La școală, copiii câștigă bani, la fel cum adulții câștigă bani pentru munca depusă.

Își pot economisi alocația și o pot cheltui exact cum adulții își cheltuiesc salariul.

Setarea obiectivelor de economisire

Al treilea pas este setarea obiectivelor de economisire. Unui copil i se poate părea inutil să economisească fără a i se explica de ce.

Dacă știu pentru ce vor să economisească, nu ne rămâne decât să îi ajutăm să își împartă banii.

Dacă jocul video pe care îl vor costă 400 de lei, iar ei primesc cam 50 lei pe săptămână, le vom spune că este nevoie să economisească 2 luni. 

Oferiți-le stimulente de economisire

Bineînțeles, că nu ne vom putea abține să nu îi ajutăm să își atingă mai repede obiectivul propus, dar pentru asta, trebuie să vedem un efort și din partea lor, care înseamnă doar răbdare.

Ca alternativă, ați putea oferi o recompensă atunci când copilul atinge o etapă importantă de economisire.

Cum ar fi un bonus de 50 lei atunci când a ajuns la jumătatea drumului dintre el și produsul dorit. Acesta ar fi cel de al patrulea pas. Iar în cel de al cincilea, trebuie

Să le lăsăm loc pentru greșeli

O parte foarte importantă a procesului de învățare a copilului despre economisire este să îi lăsăm să învețe din greșelile lor.

Până la urmă, cine nu greșește? Oare, câte zeci (poate chiar sute) de lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie cumpărăm noi, adulții, într-un an?

Sunt multe lecții de învățat, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Micile economii pot fi baza unui viitor financiar strălucitor.

Sfaturile de mai sus sunt un bun început, dar, dacă vrei să avansezi la stadiul de părinte profesionist în administrarea bugetului familiei, te poți înscrie la cursul gratuit Școala de Bani pentru părinți.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight + ten =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Lifestyle

Știai că generozitatea este asociată cu o sănătate mintală mai bună și că este direct legată de fericire? Cu alte cuvinte, îți face bine...

Books/Edu

Carduri a mai văzut Nicholas, dar nu înțelegea de ce unele au bani pe ele, altele au doar puncte, iar pe cele verzi sau...

Books/Edu

Nicholas are doar 5 ani, dar deja strânge bani. Și nu orice bani. Nu știu cine i-a spus – noi, nu! – că monedele sunt bani de copii, iar bancnotele...

Books/Edu

Creșterea copiilor este una dintre cele mai mari sarcini financiare pe care o poate suporta o familie. În România, specialiștii au calculat că aproximativ...

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Parenting

Trei motive pentru care nu ar trebui să numești niciodată un copil “egoist”.

Fashion & Toys

Un studiu realizat de o universitate din Statele Unite atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit.

Fun

Cumpărăturile au fost întodeauna un prilej de bucurie și de relaxare pentru mine. Dacă înainte să am copii ’’dansam’’ liniștită printre rafturi și alegeam...

Parenting

Copiii care primesc mici task-uri vor deveni angajați care colaborează bine cu colegii, sunt mai empatici și capabili să își asume sarcini individuale.

Fashion & Toys

Jucăriile bazate pe robotică îl vor ajuta pe omulețul tău vorbăreț să devină mai confortabili cu cele mai noi descoperiri

Lifestyle

87% dintre cei peste 500 de părinți pe care i-am chestionat le cer părerea celor mici când aleg locul de vacanță, iar 8% dintre...