Connect with us

Hi, what are you looking for?

10 lucruri importante despre somnul bebelușului

Pediatrics

10 lucruri importante despre somnul bebelușului

“Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să ne adaptăm la nevoile lui.”

“Părinții știu (aproape) tot” este prima emisiune de parenting dedicată exclusiv membrilor grupului Omuleți Vorbăreți. Fiind între noi, am putut întreba, relaxați, tot ce ne-a trecut prin minte despre somnul bebelușului, subiectul primului episod, iar prietenii noștri de la Pampers ne-au ajutat să găsim răspunsurile. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și mama a trei omuleți vorbăreți, este expertul care ne-a învățat să transformăm momentul somnicului într-unul plăcut pentru toată familia. Mai jos, puteți descoperi 10 lucruri importante despre somnul omuleților, iar pe celalalte vă invităm să le descoperiți urmărind, pe grup, întregul episod.

1) Ca să reușim să adormim mai ușor bebelușii, este important tot ce facem pe parcursul zilei. Este bine ca ziua să înceapă cu o plimbare afară, în lumina naturală, care îi ajută pe bebeluși să facă diferența între noapte și zi și să își regleze ritmul somn-veghe.

2) Când cei mici dau semne de somn, este posibil să fi depășit deja ora de culcare. Ritualul de somn trebuie să înceapă mai devreme pentru că, dacă sunt prea obosiți, ne va fi mult mai greu să îi adormim.

3) Dacă zgomotele albe (white noise) funcționează, este în regulă să le folosim. Pe măsură ce crește, bebelușul va reuși să adoarmă singur din ce în ce mai ușor și le putem reduce volumul, scruta durata sau chiar opri de tot.

4) Performanța scutecului este extrem de importantă pentru un somn liniștit. După cum am văzut, copiii se trezesc din foarte multe motive. Dacă putem să tăiem de pe listă un scutec ud și o piele udă, deja s-ar putea sa legăm mai multe ore de somn. Cu cat capacitatea de absorție a scutecului este mai mare, cu atât scăpăm de aceasta grijă, iar copilul nostru va avea mai putine motive de trezire.

5) Bebelușii au nevoie să fie ușor legănați. Încă din burtică, ei simțeau mișcările mamei ți le plăcea tare mult. De aceea, după naștere, au nevoie de ajutor ca să treacă dintr-un ciclu de somn într-altul. Una dintre aceste motode este legănatul. Daca bebe devine prea greu pentru brațele mamei, îl punem pune în patuț și legăna ușor. Încet, încet, va învăța să adoarmă și singur.

6) De obicei, ora de trezire de dimineață este destul de constantă, indiferent de ora de culcare. Știind că majoritatea copiilor de această vârstă pot dormi chiar și 10-12 ore pe noapte, este indicat să stabilim ora de culcare în funcție de ora la care se trezește dimineața.

7) Atenție la ultimul somn de dupa-amiaza! E important sa calculam bine intervalele orare, astfel ca la ora de culcare sa nu fie nici prea obosit, nici prea odihnit, dar sa si apucam sa facem băiță, masajul sau povestea, alăptatul.

8) Sfatul medicului Ilinca Tranulis către mămicile ai căror copii se trezesc din oră în oră este să nu se mai uite la ceas. Nu fac decât să își strice și mai tare somnul, enervându-se ca iar s-a trezit copilul. E o perioadă dificila, cu eruptii dentare dureroase, cu foarte multe achiziții pe care copiii trebuie să le exerseze inclusiv noaptea, dar este doar o perioadă și va trece.

9) Dacă se trezește prea repede, dupa doar un ciclu scurt de somn, si probabil nu e complet odihnit, trebuie sa îl ajutăm să treacă în ciclul următor de somn. Punem o mână pe el, îl alăptăm, facem orice știm că funcționează ca să adoarmă din nou.

10) Metoda Cry It Out este foarte frecvent recomandată atunci când părinții se plâng de somnul bebelușilor, dar sunt și specialiști care consideră că poate avea efecte neurologice și psihologice adverse, pe care nu le putem identifica imediat și care pot apărea oricând pe durata vieții. De când există omul pe pământ, bebelușul a dormit întotdeauna cu mama. Cu timpul, copilul își va căuta singur independența și va dori să doarmă separat. Dar, atâta timp cât are nevoie de ajutorul nostru la adormire, trebuie să fim acolo, lângă el.

Ep. 1 – Prima parte: shorturl.at/hlGK3
Ep. 1 – Partea a doua: shorturl.at/cxCP1

Vizionare plăcută!

Echipa Omuleți Vorbăreți

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × two =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.

Pediatrics

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod...