Connect with us

Hi, what are you looking for?

Diferența dintre gripă și răceală - Omuleți Vorbăreți
Diferența dintre gripă și răceală - Omuleți Vorbăreți

Pediatrics

E o pasăre? E un avion? E gripă sau e răceală?

Care este diferența dintre gripă și răceală?
Ce este rinita?
De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii?
Care este, de fapt, rolul unui vaccin?

Băiețelul meu a făcut gripă de 5 ori anul acesta“, “De cate ori mă vaccinez, fac gripă” sau “Fetița mea a răcit pentru că a stat în frig” sunt lucruri pe care le auzim foarte des și care ne arată că foarte mulți oameni dețin foarte puține informații pe acest subiect. Dacă mai și amestecă aceste informații cu cine știe ce Covid sau alte virusuri care dau simptome respiratorii, nu iese decât o ciorbă țărănească pe care n-o putem mânca după ce-am pus în ea și ciocolată și nisip și piese lego.

Ca să ne limpezim, vom lămuri ce este gripa și ce sunt virusurile paragripale, implicit răceala. Iar ca să facem asta, trebuie să începem prin a demola vreo două-trei mituri.

“Nu-l mai ține cu capul gol, că răcește!”

Niciuna dintre bolile de mai sus nu are treabă cu cât de gros îmbrăcat ești tu sau copilul. Toate sunt cauzate de virusuri.

Motivul pentru care acest lucru se întâmplă mai ales iarna se datorează combinației de factori: virusurile sunt mult mai active la temperaturi scăzute, iar imunitatea noastră este șubrezită de scăderea aportului de vitamina D și nu numai.

Astfel, dacă ieșim afară la -15 grade, complet dezbrăcați, și în aer nu se află nicio urmă de virus, NU vom răci. 

Putem, însă, la fel de bine să ieșim înfofoliți și cu 5 geci pe noi și să răcim pentru că, dacă ne întâlnim cu virusache, el nu va zice “Sacré bleu! Nu încă o haină!!! Nu mai pot, renunț! Mă duc să infectez pe cineva mai accesibil!“. 

Nu, el nu se împiedică de astfel de inconveniente pentru că, de obicei, noi facem toată treaba pentru el.

Îl ducem, de pe obiecte, direct la nas sau la gură când avem gâdilici și nu suntem spălați pe mâini.

“Bine, bine, dar cum se face că de câte ori ies afara și e frig imi curge nasul?!”

Răspunsul nu se află neapărat în răceală sau în gripă, ci mai există o a treia variantă. Se numește rinită indusă de frig sau rinită vasomotorie. Pun pariu că despre asta nu știai!

Deși nu apare la toată lumea, cu siguranță mulți dintre voi ați observat că iarna, mai ales la tranziția interior-exterior, începe să vă curgă nasul. 

“La naiba! Iar mă ia răceala”, veți spune. Ntz! Posibil, dar nu obligatoriu. Poate fi doar o rinită indusă de frig.

Mecanismul e următorul: nasul, printre altele, are rolul de a filtra orice vine din exterior, așa că, în sezonul rece, unul din rolurile lui este acela de a încălzi aerul inspirat înainte ca acesta să ajungă în plămani. 

Și, pentru a-l ajuta, creierul dă un semnal pentru dilatarea vaselor de sânge din mucoasa nazală.

Astfel, se va realiza un schimb mai eficient de caldură între temperatura corpului și aerul rece de afară.

Asta se întâmplă la toți oamenii, însă, la destul de mulți (cifrele nu sunt exacte, dar conform diferitelor studii prelavența variază între 50 – 90% ), acest mecanism poate fi ușor exagerat, astfel, cei care suferă de astm sau eczemă, de exemplu, sunt mai predispuși.

Orice muc se visează mare simptom de răceală

Dar, din păcate pt el, nu orice muc, ca unic simptom = răceală. În aceeași notă, nici un strănut (sau chiar mai multe) nu înseamnă automat că ai răcit. 

Strănutul este tot un mecanism de protecție, iar când mucoasa nazală detectează un intrus sau un factor agresor (o particulă iritativă, un fir de praf, un miros puternic sau chiar frigul), le dă “eject” printr-un strănut.

Corpul nostru este fantastic. Nimic din ceea ce face nu este făra un scop bine definit. Nouă ne rămâne doar să înțelegem acel scop.

Ce este răceala comună

Raceala este o infecție virală provocată de peste 200 de virusuri care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii superioare.

De aceea nu avem un vaccin eficient pentru raceala comună și ne rezumăm la a trata simptomatologia. Raceala comună poate apărea pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

Simptome sunt: secrețiile nazale abundente, nasul înfundat, durerea de gât, strănut, tuse, uneori, rar, chiar și febră ușoară, febra nefiind un simptom caracteristic răcelii comune.

Ce este specific răcelii este faptul că simptomele apar TREPTAT, cresc în intensitate pe parcursul câtorva zile, iar apoi scad tot treptat.

Simptomele răcelilor comune pot dura între câteva zile și câteva săptămâni, în funcție de organismul fiecăruia și de virusul care le-a cauzat.

Ce este gripa

Gripa este declanșată de 3 tipuri de virusuri (A, B și C) și apare mai ales în sezonul rece. Cazurile de infecții cu virus gripal vara sunt foarte rare.

Debutul BRUSC al simptomelor este specific. “Ma simt de parca m-a lovit trenul” este o frază care-mi vine acum în minte.

Simptomele nu durează, de obicei, mai mult de o săptămână, dar aceste 7 zile sunt intense: febra înaltă (38 – 40 grade) bruscă, transpirație abundentă, frisoane, oboseală și tuse seacă. În gripă, secrețiile nazale NU sunt un simptom principal.

Spre deosebire de răceală, gripa DOARE. Doare tot corpul, cam ca o febră musculară generală, alături de o stare marcată de oboseală.

De multe ori, modul în care începe boala ne ajută să ne dăm seama daca avem gripă sau raceală.

Nasul înfundat, durerile de gât și răgușeala ce apar și se dezvoltă treptat pe parcursul mai multor zile indică o răceală, în timp ce gripa are un debut brusc și violent. 

In general, simptomele sunt mult mai intense si mai severe in cazul gripei. În timp ce răceala afectează gâtul și nasul, gripa poate afecta inclusiv plămânii și conduce la complicații severe, cum ar fi pneumonia.

Vestea bună este că pentru gripă avem un vaccin eficient pe care e bine să îl facem anual, toamna.

De ce ne vaccinăm

“Eu nu ma mai vaccinez. Pentru că, după fiecare vaccin antigripal, răcesc…

Nu este imposibil, dar majoritatea oamenilor confundă reacțiile adverse ușoare ale vaccinului cu un episod de răceală sau gripă.

În contextul vaccinarii, conform prospectului, pot apărea multiple semne și simptome ce mimează boala, reacții oarecum normale în procesul de creare a imunității. 

Bineinteles ca poate aparea o răceală suprapusă, vaccinul antigripal nefiind eficient pe virusurile ce dau răceala comună. Deci acea răceală ar apărea și cu vaccin și fară el.

Diferența este că oamenii nu prea dau atenție când nu se vaccinează și spun “Eh, am răcit!“, dar, dacă se vaccinează, se așteaptă sa nu mai raceasca un an întreg, iar la prima răceală comună spun “Pff! M-am vaccinat degeaba. Ce țeapă!“.

Poate apărea și gripa, da, chiar și în contexul vaccinării, pentru că sunt atâtea tulpini încat poți să ai ghinionul de a nimeri una neacoperită de vaccin, însă chiar și așa, vaccinul reușește să prevină formele grave de boală. 

Nu te protejează neapărat de infectare, cât te protejează de formele grave și de complicațiile bolii (nota bene: La fel ca și vaccinul anti-covid, de altfel!).

Scopul nu este să prevenim infectarea, ci să prevenim spitalizarea, complicațiile și decesul, pentru că da, “banala” gripă mai și ucide.

Cu bine, părinti vorbăreți!

Dr. Alina Androne

Alina Androne este medic rezident chirurgie pediatrică, mamă de omuleț vorbăreț expresiv, pasionată de joacă, parenting, psihologie și desen.

Nici un sfat sau recomandare, nici macar cea venita din partea unui medic, nu va putea inlocui vreodata consultul medical. Examinarea clinica este un pas crucial pentru diagnosticul si tratamentul corect al oricarei afectiuni.

1 Comment

1 Comment

 1. Dan

  18 March 2021 at 22:34

  Am ajuns la acest articol in urma unor discutii despre cum sa imbracam copii corespunzator. Sotia insista ca sa nu fie imbracat “prea gros”, si mie mi se pare prea subtire.

  De exemplu, am iesit cu el afara fara fular in timp ce cetateni adulti aveau fular (3 grade celsius in februarie).

  Un copil poate fi considerat imbracat corespunzator daca are mainile reci?
  Pana la ce varsta a copilului este valabila regula “n+1” straturi de haine?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen − 10 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.

Pediatrics

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod...