Connect with us

Hi, what are you looking for?

Copilul tău a devenit mai rotund în timpul pandemiei? Și ce dacă! Să privim partea plinuță a paharului

Pediatrics

Copilul tău a devenit mai rotund în timpul pandemiei? Și ce dacă! Să privim partea plinuță a paharului

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.

Încă de primăvara trecută, oamenii de știință au prezis că pandemia ar putea contribui la o creștere a greutății corporale a copiilor, din cauza închiderii școlilor și a familiilor care se hrănesc cu fast food și alte alimente “confortabile”, gătesc rar și fac sport și mai rar. Cu toate acestea, nu există prea multe date despre kilogramele în plus ale omuleților vorbăreți, mai ales pentru că vizitele medicale au fost evitate sau făcute virtual. Totuși, mulți părinți s-au îngrijorat când au văzut că micuții lor s-au îngrășat în ultimele luni.

Întrebați de New York Times dacă acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, mai mulți pediatrii și nutriționiștii au spus că această problemă trebuie urmărită, dar nu neapărat rezolvată. Ei au ținut să sublinieze că ar fi o mare greșeală să băgăm copiii la dietă sau să le numărăm caloriile, mai ales într-o perioada atât de derutantă pentru ei.

Cercetările arată că dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate. Părinții ar trebui să se concentreze în primul rând pe sănătatea generală a copilului, inclusiv pe sănătatea lui mintală, care poate fi afectată de un dezechilibru alimentar.

Oamenii nu realizează că este normal ca organismul copiilor să treacă prin tot felul de schimbări. Mulți copii, de toate vârstele, urmează un tipar de creștere care implică „rotunjirea” înainte de a crește în înălțime.

De exemplu, înaintea și în timpul pubertății, copiii pot lua în greutate cu până la 50% din masa lor corporală. De aceea, s-ar putea să ne grăbim să punem variațiile de greutate absolut normale pe seama pandemiei.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm să preluăm noi controlul asupra acestor kilograme în plus. În loc să ne facem griji cu privire la greutatea copiilor, mai bine ne-am concentra pe emoțiile lor și pe mișcarea fizică, cea de care au atât de mare nevoie.

Când încercăm să îi facem pe copii să mănânce mai puțin pentru a cântări mai puțin, rezultatul va fi chiar cel pe care am încercat să îl prevenim.

Un studiu publicat în 2007 în celebra revistă Obesity a demonstrat că un controlul excesiv a ceea ce mănâncă copiii îi poate determina să facă o fixație chiar pentru alimentele pe care părinții le interzic. Același lucru este valabil și pentru părinții care insistă ca micuții să mănânce absolut tot din farfurie. 

Ca să nu perturbăm capacitatea unui copil de a-și asculta propriile repere de foame / sațietate, ar trebui să îi ascultăm când se plâng că le este foame, chiar dacă acest lucru se întâmplă la nici o oră după prânz. 

Să încercăm să privim și partea bună a statului acasă. Îmi amintesc cum le dădeam colegilor de clasă sandvișurile puse de mama și cum aruncam în toaletă mâncarea gătită pe care mi-o lăsa pentru prânz. Bineînțeles că n-aș fi putut face acest lucru dacă părinții ar fi fost acasă.

În ceea ce privește activitatea fizică, au existat dintotdeauna copii care se bucură enorm de sport și de jocurile în aer liber și au existat întotdeauna copii care preferă să citească, să scrie și să joace jocuri video.

În timpul lockdown-ului, îi putem ajuta să găsească forme de mișcare pe care să le iubească. De exemplu, dacă ai un copil care dansează toată ziua pentru a posta dansurile pe TikTok, înainte de orice altă reacție, ar trebui să te bucuri că face mișcare.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × 4 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod...