Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cum scădem febra la copii - Omuleți Vorbăreți
Cum scădem febra la copii - Omuleți Vorbăreți

Pediatrics

Febra, monstrul de sub patul micilor părinți

Ce înseamnă, de fapt, febra?
În ce situașii febra poate fi falsă?
Cum scădem febra?
De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Cu gheare și colți și al naibi de ciufulit, ține părinții în tahicardie de dinainte de Hristos. Deși, pe atunci, probabil era ceva într-adevăr amenințător de viață, de la Ibuprofen încoace este considerat “banal” în condiții uzuale de către medici, însă continuă să fie o reală catastrofă pentru tinerii părinți. Și e firesc să fie așa. Toate aceste sentimente pornesc, cred eu, dintr-o dragoste de nedescris față de micul pui de om, alături de faptul că la fel de bebeluș este și rolul tău de părinte, născut o dată cu el.

Inițial, mă gândeam să spun cum, odată cu informarea, vine și relaxarea, că știi ce trebuie să faci, însă creierul meu, dragul de el, mi-a scos în prim-plan amintirea primului episod de febră al lui Eric.

Eu știam tot ce era de făcut, când și de ce, și m-a ajutat cu fix nimic la capitolul “PANICĂ! PANICĂ!! PANICĂ!!!”. M-am calmat dupa vreo 3 zile, când am invins inamicul și mă gândeam retroactiv că “Hei, n-a fost așa de rău! I can do this!”

Dar, da, cu toată sinceritatea, chiar și un medic se panichează când beleaua e la propriul copil, deși poate chiar în acea dimineață îi explica liniștit unei mame cum nu e nimic de îngrijorat. Instinctul (a se citi “teroarea”) matern(ă) bate la fund toate cărțile și protocoalele medicale.

Dacă nu te pot ajuta neapărat să rămâi calm, sper ca, prin cele câteva informații de bază, să îți ofer măcar încrederea că “You can do this, too!”. Este important să acționăm corect și să știm ce este de făcut. Așadar,

Ce înseamnă, de fapt, febra?

Febra este doar o reacție de apărare a corpului împotriva unei agresiuni (cel mai des este vorba de infecții virale sau microbiene). Atât! Creierul nostru e așa de deștept încât, în fața unui inamic, soluția lui este “Hai, sa-l fierbem pe nenorocit!”

O mișcare foarte eficientă, până în punctul în care, pe lângă microbul “nenorocit”, ne fierbe și chestii utile, pentru că, săracul creier, intră și el puțin în panică și exagerează. De aceea, este importantă scăderea febrei, mai ales în situațiile de febră moderată sau înaltă.

Cu toate acestea, nu există o valoare a temperaturii care să vă oblige să mergeți la spital și nici o valoare anume care să vă asigure ca e ok să stați acasă. Pentru un medic, o febră de 38 și una de 40 înseamnă cam același lucru. Trebuie găsită și tratată cauza, febra în sine fiind doar un simptom.

Este important să îți spun și că severitatea febrei nu se corelează direct cu severitatea problemei ce a cauzat febra, reacția fiind diferită de la copil la copil. De exemplu, micul meu cavaler, la febră 40, juca fotbal, iar eu eram mai obosită decât el.

Dar, până la scădere… hai să aflăm dacă e sau nu febră.

Nu de puține ori, părinții nu prea știu exact ce înseamnă febra. Ori menționează valori mici, ori este evident că nu știu să măsoare corect. E un caz deja celebru, cu o mămică venită într-un suflet că are copilul febra vreo 60 de grade și, întrebată cum a măsurat, a explicat tacticos că a pus o mână pe copil și una deasupra aragazului și cam pe acolo i s-a părut ei.

Febra inseamnă:

Rectal, intern – peste 37.8 C

Axilar, otic (ureche) sau la frunte (masuratoare nerecomandata sub 3 ani), deci extern, să ii spunem – peste 37.2 C

Temperatura măsurată la exterior va fi mereu cu aprox 0.5 pana la 1 C mai mică decât cea reală, de aici aceste diferențe.

Toate aceste valori se pot măsura doar cu un termometru de oameni, nu de carne, ca am auzit-o și pe asta. În cazul termometrului digital, este recomandat să fie ținut în jur de 5 minute, nu doar până piuie, deoarece el continuă să măsoare, iar temperatura poate crește în valoare. Temperatura este ideal să fie măsurată cu un termometru rectal, mai ales la sugari și copii foarte mici.

Există situații în care febra nu este reală:

Nu este recomandat să măsurați temperatura după masă, imediat după trezire, după un plâns zdravăn, după balaceala de la băiță sau după un căcuț scos mai cu efort, deoarece e o șansă mare să măsori, de fapt, niște febre false, provocate de supraîncălzirea pe moment a corpului.

Clasificand, febra poate fi

Joasă: <38.5

Moderată: <40

Înaltă: >40

Acum, ca ne-am lămurit cu asta, ce e de facut?

Indiferent de cât de mare este febra, înainte de a chema ambulanța sau de a duce copilul la o cameră de garda, este crucială încercarea scăderii febrei. Nu este recomandat să pleci la drum cu un copil cu febră înaltă fără a fi încercat să i-o scazi în prealabil, din cauza riscului de convulsii febrile și alte lucruri deloc distractive.

Atentie! Nu spun că trebuie să chemi ambulanța sau să mergi neapărat la spital. Febra ca unic simptom NU este o urgență medicală decât în cazuri extrem de rare. Spun doar că, daca îți e atât de frică încat nu mai poți sta, tot trebuie sa scazi temperatura înainte de a pleca.

Cum scadem febra?
  1. In majoritatea manualelor de pediatrie, primul gest descris este acela al DEZBRĂCARII COPILULUI, mă rog, poate să nu fie de tot, însă trebuie lăsat într-un strat subțire, fară caciuli și pulovere. Aerisește camera, încercând, totuși, să nu vă congelați.
  2. Dacă cel mic frisonează (tremură din tot corpul), NU va fi dezbrăcat, ci, din contră, încercăm să îl încălzim până se oprește frisonul.
  3. Hidratatea este foarte importantă, febra deshidratând, din păcate. E important ca bebelușul sau copilul să primească lichide în cantități mici și dese (lapte matern, lapte praf, apa la temperatura camerei).
  4. Urmatorul pas este administrarea de antitermice*, pentru care se recomandă consultarea unui medic.

* Principalul motiv pentru care un antitermic nu functionează este subdozarea de către părinți, care fie nu au calculat correct, fie nu au vrut să î idea micuțului o doza “întreagă” pentru o febră considerată mica, din dorinta de a evita administrarea medicamentelor. Inteleg acest aspect, însa, în această situație particulară, planul ăsta nu funcționează cu jumatati de masura. Ideal este sa administrezi cantitatea recomandata in prospect sau cea recomandată de medic.

  • 5. Se așteaptă jumătate de oră și se măsoară din nou temperatura. Dacă la o jumătate de oră după administrarea unui antitermic febra nu a scăzut, se mai așteptă. În mod normal, temperatura începe să scadă după o oră. În acest interval se pot face ÎMPACHETĂRI* hipotermizante (invelit copilul cu un prosop umezit cu apă* calduță, NU RECE, și schimbat de câte ori se încinge.

*NU se fac împachetări nici cu oțet în șosete (pericol de insuficiență renală!), nici cu spirt sau orice alt alcool (pericol de coma alcoolică!). Aici, leacurile băbești nu aduc beneficii, ci pot doar să ducă la apariția intoxicației acute cu alcool, din cauza absorbției extrem de rapide a spirtului/oțetului prin piele. Se fac doar cu ajutorul unui prosop sau cearceaf udate cu apa la temperatură potrivită, călduța, înfășurat în jurul trunchiului până când acesta se încălzește și trebuie înlocuit. Aceasta tehnica are la bază un principiu al fizicii: cedarea căldurii de la un corp mai cald (copilul) la un corp/obiect mai rece (cearceaful ud).

  • 6. Dacă după o oră de la administrarea antitermicului febra nu dă semne că se duce la vale sau poate chiar are chef de urcat, se recomandă administrarea unui alt antitermic, pentru care, de asemenea, trebuie consultat un medic. Medicamentele se administrează în funcție de simtome, de vârsta și de greutatea copilului, iar un articol, oricât de complex, nu poate intui toate aceste variabile.
  • 7. Dacă febra durează mai mult de 72 ore, în ciuda administrării antitermicelor, sau dacă starea generală a copilului este proastă, este palid, nu accepta lichide, are buzele uscate, nu mai umple pampersul, este apatic, somnolent, chiar letargic sau are alte simptome asociate febrei si nu doar febră, părinții trebuie să se adreseze de urgență medicului.
ATENȚIE! NU DĂM ANTIBIOTIC PREVENTIV!

Antibioticul se va administra doar în urma unor analize care să confirme o infecție bacteriană! Majoritatea febrelor sunt date de infecții virale, în care antibioticul nu are absolut nici un efect. Nu dam nici antitermice preventiv, după vaccinari, pentru că poate apărea riscul de HIPOtermie!

În loc de încheiere

Gata. Am scris cam mult. Am dorit ca informația prezentată aici să fie o discutie liberă pe care să o putem continua pe grupul Omuleți Vorbăreți, nu o tabelare impersonală, iar despre febră putem vorbi o zi întreagă.

Cu bine, părinți vorbăreți!

Dr. Alina Androne

Alina Androne este medic rezident chirurgie pediatrică, mamă de omuleț vorbăreț expresiv, pasionată de joacă, parenting, psihologie și desen.

Nici un sfat sau recomandare, nici macar cea venita din partea unui medic, nu va putea inlocui vreodata consultul medical. Examinarea clinica este un pas crucial pentru diagnosticul si tratamentul corect al oricarei afectiuni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 3 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.

Pediatrics

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod...