Se ascunde unde nici nu gândești, în pâine, în dressing-ul pentru salată, în carnea procesată și în alcool. Dar, cel mai trist este că se ascunde și în multe dintre produsele pe care le considerăm sigure pentru copii: în iaurturile fără grăsimi, chiar și în cele cu fructe, în sucurile naturale sau în cereale.
Dacă zahărul ar fi un om, ar fi genul de personaj din filmele de groază, cu chip angelic și intenții diabolice. E adorat, se bagă pe sub pielea oricui, dar gândurile îi sunt criminale. Atacă deopotrivă vârstnici, tineri și copii.
Iar pentru că bebelușii și copiii mici au nevoie de o mulțime de substanțe nutritive, dar mănâncă porții relativ mici, fiecare mușcătură ar trebui să conteze.
Dacă vă concentrați pe alimentele nutritive, nu mai este loc pentru alimente și băuturi dulci, cum ar fi sucurile și deserturile, care sunt de obicei sărace în nutrienți. Alimentele cu zahăr pot influența, de asemenea, ce gusturi și arome va prefera copilul tău în următorii ani.
Deoarece bebelușii au deja un gust pentru alimentele dulci atunci când se nasc, nu este deloc indicat să le oferi alimente cu zahăr, într-o perioadă în care se stabilesc noi preferințe de aromă., spune Jill Castle, autorul cărții The Smart Mom’s Guide to Starting Solids.
Alimentele administrate devreme pot influența preferințele gustative și alegerile alimentare în anii următori.
Dintre toate, sucurile NEnaturale acidulate sunt considerate cele mai periculoase, din cauza adaosului mare de zahar, dar și din pricina conservanților.
Sucurile naturale sunt la fel de dăunătoare ca sucurile nenaturale atunci când au adaos de zahar. E ca și cum ți-ai face o salată din roșii, castraveți și ardei, dar ai toca în ea și 300g de parizer.
Un mare NU și pentru laptele cu cacao și gust de ciocolată. Știți cutiile alea vesele, cu văcuțe pe ele? Da, cele din care poți bea cu paiul. La această vârstă, copiii ar trebui să primească substanțe nutritive din alimente și din lapte de vacă, din lapte de soia fortificat, precum și din laptele matern, dacă este încă alăptat.
Nu uita că, indiferent cât de prietenos arată ambalajul sau cât de colorată este reclama de la televizor, produsul rămâne unul periculos. Nu te lăsa păcălit nici de zahărul mascat sub tot felul de nume, cum ar fi “sirop de glucoză- fructoză”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic de zahăr de aproximativ 25 de grame pe zi pentru adulți și de 12 grame pe zi pentru copii, pe baza unei diete zilnice cu 2000 de calorii.
Nu înseamnă că trebuie să te îngrijorezi dacă i-ai dat copilului o felie de tort de ziua lui sau dacă a mâncat câteva lingurițe de înghețată. Scopul acestor informații este îmbunătățirea practicilor de hrănire, mai degrabă decât să ne facă să ne simțim vinovați.
Medicii subliniază că, pentru copiii mici, obiectivul nostru trebuie să fie stabilirea de modele de alimentație sănătoasă, de a le trasa preferințele alimentare (pentru o mare varietate de alimente) și de a-i ajuta să îți satisfacă nevoia de nutrienți.
Ana Nicolai