Connect with us

Hi, what are you looking for?

Totul Despre Julituri Și Plăgi - Omuleți Vorbăreți
Totul Despre Julituri Și Plăgi - Omuleți Vorbăreți

Pediatrics

S-a deschis sezonul rolelor și al bicicletelor! Totul despre julituri și plăgi

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la camera de gardă. Piticul ei de 3 ani, în zbenguiala obișnuită, luase în frunte o muchie de pat. Dacă ați trecut prin asta, știți deja că nimic nu se compară cu ce simțim cînd vedem prețiosul lichid roșu cum iese din micile noastre creații divine. Dacă nu ați trecut prin asta, vă doresc să nici nu treceți. Însă, în caz că se va întampla vreodată, hai să vă povestesc mai pe îndelete ce e de făcut acasă, când e de mers la spital și ce se întâmplă acolo.

Deși plăgile au multe cauze și forme (inclusiv vânătăile, hematoamele și arsurile), astăzi vom vorbi doar despre plăgile deschise, fie ca sunt cauzate de lovire, strivire, tăiere, ințepare, mușcare etc. 

Începem școlărește, cu o clasificare:

În funcție de profunzimea lor, plăgile se împart în:

  1. Escoriații (julituri), care afectează numai straturile superficiale ale pieli
  2. Plăgi superficiale, care afectează tegumentul în intregime și tesutul celular subcutanat
  3. Plăgi profunde, atunci când sunt depășite aceste straturi și sunt afectați mușchii, vasele, nervii, oasele sau alte organe
1. În cazul juliturilor, 

nu este nevoie de o vizită la medic, cu condiția să nu se infecteze. Este extrem de importanta dezinfectarea rapidă. Majoritatea acestor răni sunt făcute afară, pe asfalt, dar tot aici intră, spre exemplu, și zgarieturile de pisica*. 

*Atentie: În cazul unei zgîrieturi sau mușcături de animal (mai ales de animal carnivor și, mai ales, mușcătura de om!) trebuie insistat foarte bine cu spălatul cu apă și săpun. Faceți asta timp de câteva minute, imediat după ce mușcătura s-a produs. 

Apoi aplicați betadină, pentru că rănile făcute astfel au un risc foarte mare de infectare și prezintă o gravitate deosebită deoarece în gură există o mare concentrație de agenți patogeni.  

Semnele de infecție pot fi roșeața în zona zgarieturii / mușcăturii, umflarea, zonă mai caldă decât restul tegumentului sau durere intensă. În cazul acesta,  se merge la medic pentru o rețetă de antibiotic și o urmărire atentă. 

Infectiile de genul acesta pot fi catastrofale, deci nu minimizați niciodată importanța unei simple zgârieturi sau mușcături de animal / om dacă aceasta a străpuns pielea. Uneori, poate fi nevoie de un vaccin antirabic sau antitetanos.

Deși ustură ca naiba, iar pentru cel mic deja e sfarsitul lumii, este necesar să spălați zona (voi sau chiar ei, dacă sunt mai mari) cu apă și săpun din abundență.

După acest pas, ștergeți prin tamponare – nu prin frecare! – cu un prosop. Aplicați o compresă sterilă cu betadină (preferabilă în locul spirtului, care ustură de te leșină) timp de o zi-două sau până când rana este evident închisă și are crustă.

În 99% din cazuri, este suficient pentru a preveni suprainfectarea unei astfel de bubițe. Eu, personal, nu recomand aplicarea de pudre sau de substanțe grase, de tipul cremelor cu antibiotice. 

Grăsimile din ele împiedică drenajul secrețiilor din plagă, anulând acțiunea absorbantă a pansamentului.

Plus că asigură lipirea lui de plagă și s-ar putea să descoperiți că cel mic știe să înjure atunci când veți vrea să schimbați pansamentul.

Toate formează acolo o mâzgă care împiedică formarea crustei și închiderea rănii.

Chiar dacă, în teorie, previn infectarea, în practică, întarzie vindecarea. 

Sfatul meu este să aplicati ce vreti voi insa cand rana este uscata,dupa formarea crustei, cu grija sa nu o rupeti.

2. Plagile superficiale 

sunt cele mai des intalnite de mine la camera de garda. Sunt plagi care au tegumentul intrerupt si majoritatea necesita o vizita la camera de garda, fie pentru ca sangereaza foarte mult fie pentru ca sunt in zone de impact estetic. 

Atunci când piticul are o astfel de rană deschisă, primul pas este oprirea sângerării, iar asta se face aplicând presiune cu o compresă, preferabil sterilă. 

Următorul pas este dezinfectarea, care se poate face cu betadină sau cu apă oxigenată. 

Dacă acești pași sunt urmați cât mai rapid după momentul accidentării, scade mult riscul infecției. 

Dacă sunteți de părere că plaga este mai mult decât o zgârietură, adică vi se pare că “îi ies mațele pe acolo”, vă recomand să faceți rapid o vizită la o cameră de gardă. 

O plagă nu se mai poate coase dacă au trecut mai mult de 6-8 ore de la producerea ei, tocmai pentru că se consideră deja suprainfectată si am face mai mult rău dacă am inchide-o decât dacă am lăsa-o așa și am trata-o cu antibiotic.

3. Plăgile profunde

necesită obligatoriu să fie evaluate de către medic. 

Deși primii pași – oprirea hemoragiei, betadina / apa oxigenată – rămân, următorul pas este obligatoriu un drum la spital. Pe langă riscul foarte mare de infecție, trebuie evaluată dauna țesuturilor și structurilor de sub ele pentru un tratament corect.

Ce se intampla o data ajunsi la spital?

Leziunea este evaluată și se urmăresc aceste aspecte: cât este de adâncă și când a fost produsă, în ce condiții (acasă, afară, în ce obiect, în mediu relativ curat sau în mediu septic), dacă are margini regulate, drepte sau nu și în ce zonă este localizată.

Dupa evaluarea și dezinfectarea meticuloasă a plăgii, medicul recomandă opțiunea cea mai potrivita de tratament și, cu acordul parintilor, se pune pe treabă.

Opțiunile, în principal, sunt două: fire de sutură sau steristrip. 

Steristrip-urile sunt o invenție fantastică, sunt ca niște plasturi, dar de calitate chirurgicală, sterili, ce pot înlocui cu succes firele de sutură în cazuri atent selecționate. 

Nu se pot aplica decât pe plagi nu foarte adânci, cu margini perfect drepte aflate în zone care nu sunt în tensiune. 

! În jurul gurii, nu se pot pune, fiind o zona umedă și care se mișcă constant, că doar d-aia le spunem “omuleți vorbăreți”. 

În cazul acestor plăsturei, este extrem de important ca zona să fie menținută complet uscată, pentru că, deși sunt fantastici, au o kriptonită foarte mare: umiditatea. 

Dacă se udă, efectiv se dezlipesc. Deci, după aplicarea lor, zona trebuie menținută perfect uscată, nu punem nici betadină, nici crème, nici nimic.

În cazul firelor de sutură, după dezinfectarea plăgii, se injectează anestezie locală. Sau, cum le spun eu copiilor, soluția mea magică ultra-secretă care face toată durerea să dispară prin magie, shht, să nu mai spui nimănui. 

Asta pentru ca singura durere a celui mic să fie o înțepătură și nu 4-8-10-x înțepături. 

Se aplică firele separate și, peste ele, se pune o compresă sterilă cu betadină, ceea ce veți fi îndrumați să faceți și voi acasă. Firele acestea vor trebui scoase, în funcție de zona și adâncimea plăgii, după 7-14 zile. 

Antibioticul este necesar?

Răspunsul corect este: depinde. Sunt mulți factori ce se iau în calcul. O plagă adâncă facută în condiții septice are mari șanse să primească recomandarea de tratament antibiotic, la fel și o plagă mai veche ce are semne inițiale de infecție. 

O plagă superficială, făcută acasă, toaletată și suturată rapid de către medic, în principiu, nu are nevoie de antibiotic. 

Însă aceste lucruri sunt particulare fiecărui caz în parte, iar medicul are datoria să vă recomande și să vă explice de ce recomandă sau nu inițierea unui tratament.

Mai puteți primi recomandarea să îi dați celui mic câteva doze de antiinflamator, atât pentru durere cât și pentru a scădea inflamația. 

Aplicările de pungă cu gheață sunt, iarăși, foarte utile, dacă cel mic le acceptă.

Dacă rana se află la cap

Alt aspect important este dacă rana se află la cap. Pe lângă faptul că aceste răni sângerează destul de mult (fiind o zonă bine vascularizată), ele sunt automat insoțite și de un traumatism cranio-cerebral, că doar n-a lovit doar cu părul, ci cu toată căpățâna. 

În aceste situații, copilul trebuie urmărit. Complicațiile unei lovituri la cap pot apărea până la 72h după, deci nu imediat. Semnele de urmărit sunt: 

  • copilul varsă
  • este foarte agitat, dar nu agitat-fericit 
  • este mult mai somnoros decât de obicei
  • îi este greu să stea treaz, 
  • are tulburări de vorbire
  • are tulburări de echilibru

Pentru oricare din aceste semne se recomandă un consult de neurochirurgie unde puteți primi recomandarea efectuării unui CT.

Acest CT nu este necesar la toate loviturile la cap, se efectuează doar la recomandarea medicului (implicând radiații) și nu este relevant dacă se efectuează în primele ore de la producerea loviturii. 

Pentru că, așa cum spuneam, efectele, dacă apar, apar mai târziu.

Închei prin a vă spune că aveți dreptul legal de a fi de față și de a sta lângă copil la orice consult sau procedură medicala! Din pacate, am observat că puțini parinți cunosc acest aspect. 

Voi ați trecut printr-o astfel de experiență cu cei mici? Sunt curioasă să vă citesc experientele. De asemenea, vă aștept și întrebările legate de acest subiect pe grup!

Cu bine, părinți vorbăreți!

Dr. Alina Androne

Alina Androne este medic rezident chirurgie pediatrică, mamă de omuleț vorbăreț expresiv, pasionată de joacă, parenting, psihologie și desen.

Nici un sfat sau recomandare, nici macar cea venita din partea unui medic, nu va putea inlocui vreodata consultul medical. Examinarea clinica este un pas crucial pentru diagnosticul si tratamentul corect al oricarei afectiuni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 4 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.

Pediatrics

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod...