Connect with us

Hi, what are you looking for?

Deci, crezi că trebuie să îi faci copilului tău un test Covid - Omuleti Vorbareti
Deci, crezi că trebuie să îi faci copilului tău un test Covid - Omuleti Vorbareti

Pediatrics

Deci, crezi că trebuie să îi faci copilului tău un test Covid? Iată la ce trebuie să te aștepți

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod repetat.

Băiețelul meu este destul de dur când vine vorba de proceduri medicale. Vaccinul antigripal? Nici măcar o tresărire. Cusături în genunchi? Nici ele n-au fost o mare filosofie! Cu ani în urmă, a privit calm cum o asistentă îi înțepa degețelul și strângea pentru ca sângele să fie recoltat pe o lamelă. Dar cu testul Covid a fost ceva cu totul diferit.

La începutul lui septembrie 2020, chiar înainte de redeschiderea grădiniței, a început să strănute și avea dureri în gât. Când situația s-a înrăutățit, am știut că trebuie să facă un test pentru coronavirus. Dar când asistenta s-a apropiat de el, ținând un șarpe de instalator în miniatură, Luca și-a acoperit fața și s-a întors cu spatele. A țipat când bețișorul i-a activat glandele lacrimale. S-a terminat repede, dar a plâns câteva minute după aceea și a hotărât să nu mai meargă niciodată la acel medic.

De ce?

Spre bucuria noastră, testul s-a dovedit negativ. Dar știu prin ce a trecut copilul, știu că nu i-a fost deloc ușor. Într-adevăr, cazurile severe de Covid-19 sunt rare la copii, dar sunt sutuații în care testul nu poate fi evitat. Există patru motive principale pentru care un copil ar putea avea nevoie să fie testat:

1) Are simptome

2) A intrat în contact cu o persoană infectată

3) La grădiniță / la școală i se cere acest lucru

4) Trebuie să meargă într-o călătorie

Din fericire, experții spun că testele în sine nu sunt dăunătoare pentru copiii mici, nici măcar pentru sugari, chiar dacă sunt făcute în mod repetat. Bețișorul lung poate produce disconfort pentru o perioadă scurtă dar nu prezintă niciun risc pe termen lung pentru nas sau gât.

Tot din fericire, mulți medici pediatri susțin că, în cazul copiilor, introducerea bețișorului în nas doar câțiva milimetri este la fel de eficientă.

Cum îmi pot pregăti copilul pentru test?

Pentru a evita orice surpriză, întreabă la clinică despre tipurile de teste pe care le oferă și despre modul în care colectează probele. Știi vorba românească “Am avut ghinion. Am tras bățul scurt…”? Ei, aici e tocmai invers. Norocul e ca medical să aibă tampoane de recoltare mai scurte.

În acest caz, trebuie să îi explici copilului că un medic îi va gâdila interiorul nasului cu un tampon de bumbac. Cel mai bine este să fii direct cu cel mic și să îi spui la ce trebuie să se aștepte.

Pentru tamponul lung, trebuie să îi explici că s-ar putea simți puțin incomod, dar că se va termina rapid. De asemenea, îi poți spune că toți copiii, de toate vârstele, fac acest test, chiar și bebelușii.

Nu uita niciodată un lucru extrem de important: Copiii sunt la fel de anxioși ca informațiile pe care le primesc.

Dacă copilul se simte intimidat de echipamentul de protecție și de măștile medicilor și ale asistentelor, explica-i că poartă hainele respective pentru a rămâne în siguranță, așa cum oamenii poartă măști de pânză atunci când ies afară.

Dacă medicul pediatru al copilului tău deține teste Covid, ar putea fi liniștitor ca testul să fie făcut de o persoană cu care omulețul tău e deja familiarizat. Dacă nu, încearcă totuși să mergi la un medic pediatru. Medicii și asistentele care testează în mod regulat copiii vor ști cel mai bine ce să facă dacă copilul este speriat.

Ema Dobra

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + four =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Pediatrics

Mai devreme sau mai târziu cu toții am aflat cu adevărat semnificația cuvântului “tantrum”. Un cuvânt greu, atât la propriu cât și la figurat....

Pediatrics

E marți seara. Mă întorc de la birou și o găsesc pe Anais somnolentă și cu temperatură 39. De obicei, nu mă panichez foarte tare...

Pediatrics

“A venit la mine alergând cu șiroaie de sânge curgându-i pe față. Am zis că mor!”, mi-a spus o mămică venită într-un suflet la...

Pediatrics

Salut, dragi părinți vorbăreți! Astăzi, m-am gândit să vă povestesc despre un organ pe cât de mic, pe atât de controversat, despre care oamenii...

Pediatrics

Care este diferența dintre gripă și răceală? Ce este rinita? De ce nu contează cât de gros ne îmbrăcăm copiii? Care este, de fapt,...

Pediatrics

Ce sunt convulsiile febrile? De ce apar? Când apar? Ce trebuie să facem?

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Pediatrics

Dietele ținute în copilărie pot crește riscul tulburărilor alimentare de la maturitate.