Omuleții trezesc în noi sentimente de o intensitate copleșitoare. O mamă poate trece, în aceeași zi, de la furie la îngrijorare pentru ca, apoi, să revină la starea ei naturală de tandrețe și de iubire nesfârșită pentru puiul ei. Cu doi copii de 2 ani și jumătate și 5 ani și jumătate, masa este o adevărată provocare. Sunt momente când simt că nu mai pot.
M-am încurajat că, de la o lună la alta, de la un an la altul, vor mânca mai bine. Încă nu s-a schimbat nimic.
NU MÂNCĂM SINGURI
La aproape 6 ani, Nicholas nici nu mănâncă singur. Nu vrea, îi e lene, se joacă sau, pur și simplu, uită să ducă furculița la gură.
Bineînțeles, dacă i-aș pune în față o felie de tort, am mânca-o pe toată, repede, fără piardă vreo firimitură din linguriță.
NU MÂNCĂM LA GRĂDINIȚĂ
La gradiniță, nici macar nu se atinge de mâncare. Imi spune ca nu va manca în veci “ciudateniile alea”. Oricât m-aș ruga de el, rezultatul e același: se întoarce acasă nemâncat.
Caută mereu noi șiretlicuri. De exemplu, Săptămâna trecută a folosit masca de protecție ca scut. Cică nu a mâncat pentru că un coleg de-al lui a strănutat și a trebuit să-și pună repede masca, pe care nu a mai fost chip să o dea jos până când ne-am dus să îl luăm.
DAR, STAI! NICI NOI NU MÂNCAM LA GRĂDINIȚĂ
Îmi amintesc că și eu eram la fel când eram mică. Învățasem pe de rost meniurile de la grădiniță. Se repetau la câteva zile și ne erau servite ca la armată, în farfurii de tablă.
Nu doar că nu mă atrăgeau, dar se situau la capătul opus al cuvintelor “apetisant” și “delicios”.
DIN GENERAȚIE ÎN GENERAȚIE
Pe atunci, plating-ul era ultimul lucru la care s-ar fi gândit cei care ne pregăteau mesele la grădiniță.
Soțul meu îmi spune că nici el nu mânca la grădiniță și crede că, acum, trecem prin aceleași momente de îngrijorare prin care au trecut părinții noștri.
Și, din câte am văzut, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Dar există oameni care își doresc cu adevărat ca mâncarea micuților să fie mai atractivă și mai sănătoasă.
GUSTUL CARE FACE BINE
De curând, cei de la Asociația Agricola – Neam de Gospodari au venit cu o idee excelentă.
Au creat împreună cu renumitul Chef Cezar Munteanu un ghid de rețete ușoare, sănătoase, gustoase și accesibile pentru after-schools și pentru grădinițele cu program prelungit. Dar și pentru părinții care vor să le încerce acasă.

NUTRIȚIONIȘTI, MEDICI PEDIATRI ȘI SPECIALIȘTI ÎN ALIMENTAȚIE
Pentru a realiza meniuri complete pentru 10 zile, formate din 30 rețete (mic dejun, gustare și prânz) pentru grădinițe, dar și 10 rețete dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice, Asociația Agricola – Neam de Gospodar și Chef Cezar Munteanu au consultat nutriționiști, medici pediatri și specialiști din diferite arii de expertiză alimentară.
AM GĂTIT ALĂTURI DE CHEF CEZAR MUNTEANU
I-am cunoscut, ni s-a părut minunat ce vor să facă și ne-au invitat pe mine și pe Bogdan, împreună cu Nicholas, să gătim împreună piept de pui grill în stil Mexicano cu salată cu porumb și fasole neagră.
Totul a fost înregistrat, așa că poți găti și tu, împreună cu noi, urmărind acest video:
Nicholas ar fi dorit să gătim un dinozaur, dar, până la urmă, pieptul de pui i s-a părut delicios.
UNDE GĂSEȘTI GHIDUL
Ca să fie la îndemâna oricui, ghidul de alimentație sănătoasă pentru copii „Gustul care face bine” a fost comprimat sub forma unei broșuri care poate fi descărcată de AICI.
Poftă bună, dragi părinți și omuleți vorbăreți!
Ana Nicolai