Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cum ii invatam pe copii sa fie generosi
Cum ii invatam pe copii sa fie generosi - Omuleți Vorbăreți

Lifestyle

Ne face bine să facem bine. Lecția generozității (P)

Știai că generozitatea este asociată cu o sănătate mintală mai bună și că este direct legată de fericire? Cu alte cuvinte, îți face bine să faci bine. Chiar și micile gesturi de bunătate ne fac mai fericiți, iar oamenii generoși sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. 

Nenumărate cercetări au demonstrat că altruismul este spontan la copiii cu vârsta de până la 14 luni și că poate fi demonstrat pe tot parcursul dezvoltării lor. 

Aceleași studii au arătat că omuleții mai mici de 2 ani sunt mai fericiți atunci când oferă dulciuri unei păpuși decât atunci când primesc dulciuri ei înșiși.

Suntem buni în mod natural. Generozitatea nu trebuie plantată, ea există deja. Trebuie doar îngrijită și crescută cu atenție.

Când ne gândim la ea, cel mai adesea ne gândim la bani, dar a fi generos înseamnă în primul rând a fi de ajutor, înseamnă să oferim din timpul și din emoțiile noastre, să fim atenți la ceilalți. 

Copiii primesc mesajul total greșit cum că dărnicia merge pe principiul “ce este al meu, este și al tău”. 

Adevărata generozitate înseamnă că dau din ceea ce este al meu, după propria mea alegere.

Părinții trebuie să-i încurajeze pe copii să fie generoși fără să le impună nimic și fără să încerce să le schimbe felul de a fi.

Am învățat la cursul “Școala de Bani pentru Părinți” că generozitatea trebuie „predată” prin puterea exemplului și mai puțin prin vorbe și indicații.

De exemplu, când cumperi un cadou pentru cineva drag, vorbește despre acest lucru cu voce tare, astfel încât micuțul tău să te audă. 

De câte ori iei de acasă câteva prăjituri pentru a le împărți cu colegii de serviciu la cafea, vorbește despre acest lucru.

În cadrul cursului “Școala de Bani pentru Părinți”, veți găsi și două fișe de activitate special concepute pentru dezvoltarea generozității: “Schimb de bucurii” și „Oferim împreună”. 

Pentru „Oferim împreună”, copilul și părintele identifică lucrurile de care nu mai au nevoie în casă și pe care decid împreună să le ofere celor care s-ar bucura să le aibă. 

Îi vom arăta copilului ce vom oferi noi, ca părinți, și îi vom propune să alegem împreună, din jucăriile și cărticelele lui/ei, pe cele pe care le putem oferi.

La final, îi vom mulțumi și îi vom spune că faptul că dăruim ne bucură și pe noi, nu doar pe cei care primesc darurile noastre.

Vă las pe voi să descoperiți, împreună cu cei mici, fișa de activitate “Schimb de bucurii” și toate celelalte lecții ale “Școlii de Bani pentru Părinți”.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 + ten =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Books/Edu

Carduri a mai văzut Nicholas, dar nu înțelegea de ce unele au bani pe ele, altele au doar puncte, iar pe cele verzi sau...

Books/Edu

Nicholas are doar 5 ani, dar deja strânge bani. Și nu orice bani. Nu știu cine i-a spus – noi, nu! – că monedele sunt bani de copii, iar bancnotele...

Books/Edu

Cum îi învățăm pe copii să economisească. Cei 5 pași esențiali

Books/Edu

Creșterea copiilor este una dintre cele mai mari sarcini financiare pe care o poate suporta o familie. În România, specialiștii au calculat că aproximativ...

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Parenting

Trei motive pentru care nu ar trebui să numești niciodată un copil “egoist”.

Fashion & Toys

Un studiu realizat de o universitate din Statele Unite atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit.

Fun

Cumpărăturile au fost întodeauna un prilej de bucurie și de relaxare pentru mine. Dacă înainte să am copii ’’dansam’’ liniștită printre rafturi și alegeam...

Parenting

Copiii care primesc mici task-uri vor deveni angajați care colaborează bine cu colegii, sunt mai empatici și capabili să își asume sarcini individuale.

Fashion & Toys

Jucăriile bazate pe robotică îl vor ajuta pe omulețul tău vorbăreț să devină mai confortabili cu cele mai noi descoperiri

Lifestyle

87% dintre cei peste 500 de părinți pe care i-am chestionat le cer părerea celor mici când aleg locul de vacanță, iar 8% dintre...