Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ar trebui să îi încurajăm pe copiii de până în zece ani să studieze programarea

Books/Edu

Ar trebui să îi încurajăm pe copiii de până în zece ani să studieze programarea?

Elon Musk a început să studieze programarea la 10 ani, Bill Gates la 13 ani și Mark Zuckerberg la 11 ani.

Chiar dacă educația formală aproape că s-a oprit pentru multe familii, din cauza pandemiei, creierul copiilor trebuie să se dezvolte. Dacă școala online ți se pare o bătaie de joc, e un motiv în plus să nu stați pe loc și să căutați medode, dar și materii alternative. Programarea este una dintre ele și a devenit noua modă a secolului 21, într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, în care domeniul  IT este bine plătit, iar forța sa de muncă este la mare căutare. În țările mai dezvoltate, coding-ul este noua alfabetizare, la fel de importantă ca alfabetizarea convențională. Datorită programării, cei mici pot înțelege cum funcționează tehnologia și se transformă din simpli consumatori în creatori, din sclavii computerelor, în stăpânii lor.

Bineînțeles, apropierea copiilor de acest domeniu fascinant se face treptat, prin joc. Dar întrebarea care îi macină pe mulți părinți este de la ce vârstă ar trebui să îți trimiți copilul la o școală de vară dedicată acestui domeniu, să îi cumperi roboți Osmo sau jucării de genul iRobot Root. Când ar trebui să îi instalezi pe telefon sau pe tabletă aplicații simple de codificare?

Răspunsul este unul complex pentru că va trebui să privim lucrurile din mai multe unghiuri.

Chiar și sub formă de joc, programarea este o sarcină destul de grea și poate deveni copleșitoare pentru creierele foarte tinere. Mulți psihologi, dar și experți în domeniul roboticii susțin că nu se poate sări peste etapa în care copilul își înțelege propria personalitate, dar și natura umană. Ca să înțelegi cum funționează un robot, trebuie să știi cum funcționează corpul uman, aparatul locomotor, care este rolul inimii, al creierului, al somnului și al alimentației, de unde ne luăm energia și cum o putem conserva.

În al doilea rând, copilul ar trebui deja să știe să scrie și să citească, dar și să cunoască noțiunile elementare de matematică.

În al treilea rând, vârsta trebuie să îi permită să se concentreze. Durata medie de atenție este de 7 minute la un copil de 2 ani, de 9 minute la un copil de 3 ani, 12 minute pentru un copil de 4 ani și 14 minute pentru un copil de 5 ani.

Abia de la vârsta de 10 ani copiii pot rămâne concentrați mai mult de 20 de minute asupra unui subiect. Ca să avem și niște repere cunoscute, Linus Torvalds (creatorul Linux) a început să studieze programarea la 11 ani, Elon Musk la 10 ani, Bill Gates la 13 ani și Mark Zuckerberg la 11 ani.

Luând în calcul toate aceste lucruri, ar fi indicat ca până pe la 10-11 ani programarea să rămână doar la nivel de joacă. Abia după joc, joacă și jucării, putem accesa și platformele introductive de programare, precum Scratch – o comunitate pentru începători unde copiii pot crea povești, jocuri și animații – sau Code – care oferă cursuri de informatică aplicate pe jocuri precum Angry Birds sau Minecraft sau pe gestionarea unui eveniment online.

Dar cel mai important lucru este ca omuleților noștri vorbăreți să le placă să facă asta. Dacă insistăm cu o materie doar pentru că nouă, ca părinți, ni se pare importantă, putem avea surpriza ca rezultatul să fie repulsia copilului față de acel domeniu. Unii vor face o pasiune pentru IT, tehnologie sau robotică, alții nu.

Ambele situații sunt bune, pentru că le arată copiilor ce le place cu adevărat și ce nu. Chiar și unii dintre copiii care par atrași de informatică își pot pierde pasiunea cu timpul, iar noi trebuie să le respectăm alegerile. Nu toți cei care s-au jucat cu mașinuțe au ajuns mecanici și nu toți cei care s-au jucat de-a doctorul au urmat medicina.

Copilul tău are o singură sarcina importantă și de invidiat: să fie copil. Prin interacțiunea cu lumea, cu natura și cu oamenii, își va descoperi talentul, creativitatea și va învăța empatia, își va dezvolta abilitățile de comunicare și va folosi tehnologia ca toți ceilalți copii.

Este extrem de important ca el să fie expus la diferite oportunități și să i se permită să facă alegeri în cunoștință de cauză. Așa își va descoperi cariera pe care și-o dorește, va fi gata să se confrunte cu provocările vieții și, probabil, va învăța și programarea. Dacă va vrea!

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − five =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Lifestyle

Ce planuri are omulețul tău vorbăreț pentru sâmbătă dimineață? Întreb pentru că am o recomandare pentru el, dar și pentru tine, dacă îți era...

Parenting

Cel mai greu a fost să îi spun de unde provin banii. E dureros ca singurul om care te idolatrizează să afle că și...

Lifestyle

L-am iubit din prima clipă și am făcut tot posibilul să îi ofer o "copilărie" frumoasă.

Lifestyle

M-am simțit înspăimântată când am rezervat un city break în Italia, iar David avea doar 7 luni și jumătate.

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Lifestyle

Care este cea mai mare (ne)realizare a ta ca părinte?

Lifestyle

Nimeni nu bea mai multă apă decât un copil care trebuie să se culce.

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Parenting

De unde atâta vină în a fi copil?

Lifestyle

"Relația cu socrii tăi va fi una dintre cele mai grele relații, una pe care trebuie să înveți să o gestionezi"

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp

Parenting

Tu prin ce metode îți ții omulețul în siguranță?