Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nu Toți Monștrii Arată A Monștri - Omuleti Vorbareti
Nu Toți Monștrii Arată A Monștri - Omuleti Vorbareti

Parenting

Nu toți monștrii arată a monștri

Tu prin ce metode îți ții omulețul în siguranță?

Filmul „Changeling” m-a îngrozit. Și nu aveam copii pe vremea aceea. A fost de-a dreptul cutremurător să văd cum un copil dispare din propia casa și nu mai este găsit niciodată. M-am gândit atunci că nu poate fi nimic mai îngrozitor decât să-ți fie răpit copilul și să dispară fără urmă. Anii au trecut, sunt mama a 2 copii minunați și nu mi-am schimbat părerea. Trăiesc în adâncul sufletului meu cu teama ca Nicholas și Anais să nu pățească vreodată ceva rău. Aș face orice să-i apăr de pericole.

Pe lângă o fericire de nedescris, de când Nicholas și Anais au venit pe lume, în primul rând trăiesc cu această îngrijorare permanentă în suflet. Știam că după ce devii mama ți se schimbă viața și cred că este perfect normal așa. Printre alte schimbări se regăsește și faptul că nu mai reușesc să mă relaxez cum o făceam înainte. Sunt departe zilele în care stăteam relaxată pe o canapea, sorbeam dintr-o cafea fierbinte și nu aveam nici o grijă. 

Acum sunt într-o continuă stare de alertă și nu vreau să-i las singuri nici măcar în curte, 2 minute. Nu vreau bineînțeles ca grija mea să fie dăunaoare și să le afecteze viața. Îmi doresc să fie independenți, pozitivi și deschiși la tot ce urmează. Mi-aș dori nespus să pot fi mereu în urma și în umbra lor, să mă asigur că sunt bine și că nimic nu-i va putea răni.

Am văzut, de curând, documentarul “Dispariția micuței Madeleine McCann”, fetița răpită în Portugalia, într-o vacanță cu părinții. Sufletul mi-a plâns. Creierul meu nici nu poate să-și imagineze o asemenea suferință. Dar, cel mai tare m-a afectat “Pororoca”, poate pentru că este un film românesc, poate pentru că l-am văzut în perioada în care era foarte mediatizat cazul de la Caracal, am simțit pericolul atât de viu, atât de aproape. 

Filmul nu a făcut altceva decât să-mi întărească și mai tare convingerea că trebuie, ca părinți, să punem mare accent pe siguranța copilului. Așa cum avem grijă să mănâce sănătos, să le punem centura în mașină, să învețe cele mai bune lucruri, așa trebuie să ne asigurăm că sunt supravegheați în permanență și să-i pregătim pentru o eventuală abordare din partea unei persoane nepotrivite într-un moment nepotrvit.

În desene, monștrii sunt urâți și înfricoșători, sub forma de vrăjitoare, balauri, iar copiii știu să-i deosebească de cei buni. Dar cum îi identifică, pe stradă, pe cei răi când toți oamenii arată la fel? Când auzi că cineva a făcut un lucru absolut oribil, te aștepți să vezi un monstru cu 3 capete. De fapt, ce vezi este un om cu o înfățișare normală, de care nu ai fi zis vreodată că i-ar putea face rău cuiva.

Am scris – ca pentru mine, dar o împart și cu voi – o listă de lucruri la care să am, să avem grijă.  

1. Să nu îi pierd din ochi!

Copiii mici, cu o curiozitate intensă despre lumea din jur și dorința de a explora, pot fi artiști în evadare. Când sunteți la cumpărături, într-un parc de distracții sau într-o mulțime, uitați-vă în permanență după ei. Dacă omulețului tău îi place să se ascundă, să exploreze, cel mai bine este ca cineva din familie să păstreze un contact fizic constant, cum ar fi să fie ținut de mână.

2. Atenție la străini!

Discutați cu copiii despre adulții de încredere din viața lor și despre cum trebuie să se comporte și ce să facă atunci când întâlnesc un necunoscut. Învățați-i să nu se urce niciodată într-o mașină sau să meargă undeva împreună cu cineva necunoscut, chiar dacă mai vin și alți copii. Exersează cu copilul tău pentru a spune cu forță „Nu!”. Ba chiar setați o parolă special pentru necunoscuți. Dacă străinul nu știe parola sfătuiți-l pe cel mic să strige după ajutor.

3. Încrederea și comunicarea sunt totul

Copilul trebuie să știe că poate să-ți spună întodeauna totul și să-ți povestească dacă îl abordează vreaun străin. Asigură-ți omulețul că îți poate povesti orice.

4. Sportul contează

Și nu contează pentru că un copil ar avea forța să se apere de un adult, ci pentru că fuga e sănătoasă. În plus, copilul va fi mai încrezător, va avea reflexe mai bune și se va concentra mai bine. 

5. Ține pasul cu tehnologia

Tehnologia a evoluat atât de mult, încât ar fi păcat să nu profiți de ea. Dispozitivele de urmărire au evoluat enorm și sunt extrem de variate. Asigură-te că le-ai ales pe cele mai performate, pentru că un astfel de dispozitiv nu este niciodată prea scump față de ce îți oferă.

Tu prin ce metode îți ții omulețul în siguranță?

Ana Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − one =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Pediatrics

Ce este fimoza? De câte tipuri este ea? De ce parafimoza este o urgență medicală?

Lifestyle

Ce planuri are omulețul tău vorbăreț pentru sâmbătă dimineață? Întreb pentru că am o recomandare pentru el, dar și pentru tine, dacă îți era...

Parenting

Cel mai greu a fost să îi spun de unde provin banii. E dureros ca singurul om care te idolatrizează să afle că și...

Lifestyle

L-am iubit din prima clipă și am făcut tot posibilul să îi ofer o "copilărie" frumoasă.

Lifestyle

M-am simțit înspăimântată când am rezervat un city break în Italia, iar David avea doar 7 luni și jumătate.

Pediatrics

Ce înseamnă, de fapt, febra? În ce situașii febra poate fi falsă? Cum scădem febra? De ce nu trebuie să dăm antibiotic preventiv?

Lifestyle

Care este cea mai mare (ne)realizare a ta ca părinte?

Lifestyle

Nimeni nu bea mai multă apă decât un copil care trebuie să se culce.

Pediatrics

Alimentele și băuturile dulci nu-și au locul în dieta copiilor pentru că le pot influența preferințele gustative pentru tot restul vieții

Parenting

De unde atâta vină în a fi copil?

Lifestyle

"Relația cu socrii tăi va fi una dintre cele mai grele relații, una pe care trebuie să înveți să o gestionezi"

Pediatrics

Aproape 75% la sută din accidentele din trambulină sunt cauzate de copii care sar în același timp