Eu am copilărit la curte și am avut mereu un câine. În afară de cățeii mei, am mai fost și un soi de hotel pentru cățeii colegilor mamei care plecau destul de des în străinătate. Am avut brac german, cocker spaniol, setter irlandez, doberman, pitbull și husky! 3 husky! E rasa care mi se potrivește cel mai tare! Nu știu dacă ați observat cât de mult seamănă câinii cu stăpânii lor. Ca și caracter, dar chiar și ca înfățișare.
Am vrut să îi ofer bucuria asta și fetiței mele! Știam ce înseamnă un câine, știam cât de dificil e începutul, știam cât de greu e să-l dresezi, știu cât de dureros e să îl pierzi…
Tocmai pentru că știam toate lucrurile astea, mi-am asumat! Și nu am regretat.
E bucurie vie, e casa plină de râsetele Cataleyei și de simfoniile Lunei, de vreo două luni încoace. Dar e și multă responsabilitate, multă muncă. Să nu uităm de costuri…
Mergem la mare împreună, la munte, cu rulota, în parcuri, dar și la veterinar, la perfuzii, la vaccin, la farmacia veterinară.
Am avut probleme cu ea la început, iar eu am trecut printr-o traumă acum 10 ani când primul pui de husky, Sunny, grav bolnav, mi-a murit în brațe…
Mulțumim lui Dumnezeu, Luna e bine acum și noi ne bucurăm de ea și cu ea.

Să știți că primele săptămâni sunt un chin. O să strângeți la caca și la pipi în living, cât n-ați strâns după copilul vostru.
Medicii veterinari recomandă să nu scoatem cățelul afară, nici măcar în curte, până nu termină schema de vaccinare, adică pe la 3 luni.
Așa că ori îl luați un pic mai mare, la 3 luni, nu la 1 lună și jumătate două cât găsiți pe internet sau la pet shop-uri, ori… vă asumați!
Să strângeți după el, costurile, sau faptul că ar putea să se îmbolnăvească dacă nu e îngrijit cum trebuie.
Am un sfat foarte important pentru voi: aveți grijă de unde vă luați câinele! Sunt mulți nemernici care fac afaceri din asta și cărora nu le pasă de sănătatea câinilor.
Îi împerechează între ei, la grămadă, chit că sunt frați, chit că sunt mamă sau tată cu pui, nu le dau niciun răgaz femelelor, le împerechează pe bandă rulantă.
Iar puii au probleme mari de sănătate sau sunt exagerat de sensibili. Ideal ar fi să luați de la cunoscuți, sau măcar să vă interesați înainte, să vedeți părinții, să vedeți unde stau, să cereți cât mai multe detalii proprietarilor.

Asta, desigur, dacă nu vreți să adoptați un cățel. Cei culeși de pe străzi sunt cei mai zdraveni. Și credincioși. Am avut și noi unul.
Partea frumoasă acum! Cataleya e bucuroasă, mai responsabilă și nu mai are nevoie de nimic altceva. Telefon, tabletă, televizor… nu mai există de când avem un câine în casă.
Plus că am și eu vreme să îmi trag sufletul, acum mai are un partener de joacă, nu trebuie să o “distrez” eu toată ziua.
Dimineața, după ce se spală pe dinți, primul lucru pe care îl face e să îi schimbe apa Lunei și să îi dea de mâncare și vitaminele.
Uneori mergem împreună să o luăm pe Cataleya de la școală, iar Luna așteaptă cuminte până iese stăpâna cea mică pe poartă ca să o umple de noroi pe toată uniforma.
Sunt minunate chicotelile după o zi de școală și strălucirea pe care o are în ochi când vede că am venit și cu Luna.

Parc-ar fi surori, iar mie mi se umple sufletul de iubire și veselie când le văd așa.
3 surioare, pentru că mai avem și o pisicuță British Shorthair Blue cu care puiul de husky se înțelege de minune.
„Mulțumesc, mami! Ești cea mai bună din lume!” Așa treci peste tot ce e mai puțin plăcut în viața cu un câine.
Concluzia: merită! Dacă ești pregătit.
P.S.: Acum, că suntem de 5 zile în izolare și sperăm să nu stăm mai mult și să ieșim negative la testare, parcă-mi vine să mă pup singură-n oglindă că am luat un câine! Și o pisică.
Nu știu cum aș fi trecut peste zilele astea, mai ales că am și lucrat remote.
Luna a fost cel mai bun partener de joacă pentru Cataleya, casa a fost plină de râsete și de alergături, iar telecomanda de la televizor a rămas aruncată într-un colț.
Și am uitat de singurătate, de teamă, de neliniște. E incredibil câtă alinare îți aduce un animăluț, cu câtă energie pozitivă te încarcă și câtă iubire îți poartă. Necondiționat.
#AdoptăUnCâineÎnPandemie
Ioana Țigănilă
Ioana Tiganila e mămică de omuleț vorbăreț de 6 ani. Și ea e vorbăreață tare, lucrează în televiziune de 13 ani, iar de 9 prezintă știri. După 7 ani pe sticlă la Digi24, acum un an s-a alăturat echipei Aleph News. Îi place să scrie și e dependentă de Pilates. Se antrenează și cu fetița ei, Cataleya, încă de când cea mică avea 3 anișori.