Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cum îi învățăm pe copii să participe la treburile casnice - Omuleți Vorbăreți
Cum îi învățăm pe copii să participe la treburile casnice - Omuleți Vorbăreți

Lifestyle

Cum îi învățăm pe omuleții noștri să participe la treburile casnice (P)

Copii adoră să facă dezordine. E a doua natură a lor. Dar, când vine vorba de curățenie, sarcină ne revine nouă, părinților și, mai ales, nouă, mamelor. Studiile spun că, în medie, un părinte strânge de 28 de ori pe săptămână după copilul lui. Chiar dacă cel mic se oferă să ajute, majoritatea părinților preferă să facă singuri curățenie ca să se asigure că fac treaba bine.

Îmi amintesc că atunci când eram mică, mama avea o obsesie cu curățenia și – după cum arată chiar și acum casa copilăriei mele – se pare că încă o are.

Însă, de pe la 10-11 ani, din momentul în care mama a considerat că sunt capabilă să fac ordine singură, a insistat să împărțim treburile casnice.

Îmi răsună în minte vocea ei care insista să fac ordine, mai ales în camera mea, cameră de care nu s-a mai atins până când am plecat la facultate.

Acum, când am copii la rândul meu, îmi doresc să-i învăț de mici importanța de a menține o casă curată. 

În primul rând, m-ar ajuta și pe mine. Iar în al doilea rând, nu aș vrea să creadă că nu e nevoie să se deranjeze să facă curățenie atunci când fac dezordine doar pentru că altcineva o face în locul lor. 

Așa cum îi invățăm despre bani, de exemplu, așa trebuie să învețe de mici să participe și cum pot la treburile casei. 

Un studiu care a urmărit 80 de copii până la maturitate arată că omuleții vorbăreți care au început să facă “treabă” devreme (de pe 3 – 4 ani) au reușit să aibă relații mai bune cu cei din jur. 

Ba mai mult! Au reușit să aibă și cariere de succes, în comparație cu cei care nu au primit nicio responsabilitate.

Iată 5 moduri prin care îi putem învăța pe copii noștri să participe la treburile casnice
1. Învăță-i să facă ordine când încă sunt mici și se bucură să te imite

Cea mai bună modalitate de a obișnui un copil să facă curățenie este să începi de când sunt mici 2 – 3 ani. 

La această vârstă, le place să fie cât mai aproape de tine și te imită cu plăcere. În plus, se simt importanți și utili. 

Te pot ajuta să sortezi șosetele, pot șterge praful de pe suprafețele joase sau își pot strânge jucăriile.

Profită de acest lucru și ajută-i să își formeze obiceiuri bune. Chiar dacă nu vor fi prea încântați de făcutul curățeniei în adolescență, măcar li se va părea un lucru normal.

2. A-l pune să facă ordine nu trebuie să fie niciodată o formă de pedeapsă

Probabil că, la un moment dat, toți am fost pedepsiți în copilărie să ne strângem lucrurile, să facem curățenie în dulap sau să ducem gunoiul.

Am perceput acele lucruri ca pe niște activități grele, incofortabile, nicidecum ca pe ceva pozitiv.

Cel mai bun mesaj pe care putem să-l trimitem copiilor noștri este că a face curat nu este o pedeapsă sau o corvoadă, ci un lucru necesar.

Încearcă să le creezi o atmosferă potrivita. Le poți pune muzica preferată sau puteți face întrecere: “Cine temrină primul sarcina pe care o are, primește un premiu.”

3. Oferă-i mereu mai multe variante 

Dacă ai mai multe lucruri de făcut, lasă-i să aleagă singuri unde vor să ajute. Treburile din casă pot fi percepute ca o pedeapsă atunci când cei mici nu pot face o alegere. 

Atunci când nu ai niciun cuvânt de spus în ceea ce privește ce urmează să faci sau cum vei face un lucru vei ajunge să percepi asta ca pe o corvoadă.

Vezi ce îi place să facă – să ude florile, să ducă gunoiul, să șteargă praful, să ducă farfuriile murdare la chiuvetă – și, astfel, va simți că are control asupra situației.

4. Nu-l pierde din ochi

Chiar dacă pot ajuta, omuleții vorbăreți nu au atenția și nici capacitatea cognitivă de a curăța cu adevărat. 

Dar nici nu trebuie să avem așteptări prea mari de la niște oameni atât de mici. În primii ani, singurul lucru care contează cu adevărat este să îi responsabilizăm.

Iar asta se face cu mult tact. E important să îi lăudăm și să ne arătăm mândri de ei.

Dar și mai important este să îi urmărim cu atenție. Din dorința de a ajuta, cei mici pot folosi electrocasnice, unelte sau produse de curățat care îi pot pune în pericol.

De când am copii, am grijă să folosesc nu doar produse care curăță bine, ci și de unele cât mai naturale. 

De exemplu, Linia Verde Nufăr are o formulă blândă, cu pH neutru, fără coloranți, cu extract de mușețel, parfum hipoalergenic și un miros proaspăt deosebit de plăcut.

Chiar dacă produsele Nufăr sunt biodegradabile, iar ambalajele sunt reciclabile, principiile lor naturale nu le reduc eficiența.

5. Explica-i importanța împărțirii responsabilității

Este nevoie de voință pentru ca cei mici să se implice în curățenie. Dar scopul părinților este să ne pregătim copiii pentru a reuși în viitor.

Pentru că toată lumea beneficiază de o casă curată, toți membrii familiei ar trebui să ia parte la întreținerea acesteia.

Curățenia este o modalitate excelentă de a antrena responsabilitatea și igiena. Și, de asemenea, pentru a te ajuta să le insufli copiilor ideea că lumea nu se învârte în jurul lor.

Ana Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen + 8 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Books/Edu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice cu table interactive, în cele peste 80.000 de săli de clasă...

Pediatrics

Vecinii noștri ucraineni înfruntă cel mai de temut an din viața lor din cauza războiului. Mulți au decis să își lase în urmă viața...

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Parenting

Prima dragoste e cea mai frumoasă și nu se uită niciodată. Este cea mai pură și sinceră formă de iubire pe care omulețul tău...

Lifestyle

Văd ceasul ca pe o pizza și sunt dispusă să aloc câteva felii job-ului și alte câteva felii viselor mele, pe care nu le...

Parenting

Ca părinte, este normal să ai anumite așteptări de la copilul tău. Cea mai mare așteptare este să te asculte. Apoi, ușor, ușor, încerci...

Books/Edu

Ceea ce am găsit în locul siguranței la care speram m-a făcut să scriu

Parenting

Dacă cel mic vede că minți pentru a nu merge într-o vizită, să te aștepți să te imite

Pediatrics

"Omulețul vorbăreț își porționează singur această plăcere cu câteva trucuri"

Lifestyle

De ce copilul meu plânge noaptea în timp ce al vecinei doarme dus? De ce Vlad este foarte ascultător, iar Matei este mereu îmbufnat?...

Lifestyle

Fiecare rid are povestea lui și fiecare ascunde un zâmbet sau o lacrimă. Sunt ale noastre, fac parte din noi și sunt dovada că...

Books/Edu

Fericirea poate veni din diverse lucruri. Ea poate ține de un loc, de o persoana, de un moment sau de toate la un loc....