Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tinutul in brate - Omuleti Vorbareti
Tinutul in brate - Omuleti Vorbareti

Pediatrics

Ținutul în brațe. Importanța celui mai dulce “răsfăț”

Trăim în era tehnologiei iar mulți dintre părinți caută sfaturi în mediul online. Pentru că suntem diferiți, și sfaturile sunt diferite, chiar contradictorii de multe ori. Imediat ce am adus pe lume un omuleț vorbăreț, o întrebare stă pe buzele tuturor: e bine sau nu să luăm copilul în brațe?

Cu siguranță ați auzit concepția că dacă țineți în brațe bebelușii aceștia ajung să fie răsfățați, iar apoi nu vor mai dori și nu vor mai face nimic în absența voastră. 

Așa se învață, este cel mai des răspuns primit. Acest sfat tinde să fie oferit mai ales când vine vorba de liniștirea copilului care plânge. 

Inima ți se strânge când auzi mogâldeața plângând și instinctul de părinte îți spune să îl iei în brațe cât mai repede. 

Însă, încet-încet, se poate strecura o umbră de îndoială în mintea ta și poți ajunge să eziți în a face acest gest.

Nu vă temeți să vă luați bebelușii în brațe de fiecare dată când plâng! Și cercetătorii sunt de partea voastră!

Potrivit unui studiu efectuat de psihologul Darcia Narvaez din cadrul Universităţii Notre Dame, copiii care sunt îmbrăţişaţi şi luaţi în braţe atunci când sunt trişti şi plâng vor ajunge să fie nişte adulţi mai sănătoşi, mai amabili, mai productivi, mai empatici şi mai puţin depresivi.

Cercetarea a analizat un grup format din peste 600 de adulţi şi a ajuns la concluzia că aceia dintre ei care au fost îmbrăţişaţi şi drăgăliţi în vremea copilăriei lor au ajuns la vârsta adultă să fie mult mai echilibraţi şi să aibă un grad scăzut de anxietate, dar şi o sănătate mentală mai bună.

“Uneori aud părinți care spun că se va răsfăța copilul dacă este luat în brațe în momente de neliniște. Însă nu poți răsfăța un bebeluș”, spune psihologul. 

Profesorul asigură părinții că motivele pentru care plânge un bebeluș sunt dintre cele mai diverse, așadar nu este niciodată o greșeală să îl țină în brațe pentru a-l liniști. 

“Urmărește-ți instinctele”, adaugă Narvaez, “deoarece în calitate de părinți ne dorim să ne ținem copiii în brațe. Ne dorim să ținem copilul aproape, să ținem cont de instinct, dar și să îl liniștim și să îl ajutăm să fie fericit deoarece plânsul este tulburător pentru el.

Ceea ce fac părinţii în primele luni şi ani de viaţă ai copilului afectează într-adevăr felul în care se va dezvolta creierul celor mici pe parcursul vieţii lor.

Aşa că puneţi în aplicare multe îmbrăţişări, atingeri şi legănări, pentru că asta e tot ce au nevoie copiii. Şi aveţi grijă să fie mereu calmi, pentru că de pe-acum se formează modul de funcţionare al creierului.

Dacă îi lăsaţi să plângă mult, se formează încă din copilărie viitoarele reflexe de stres.

Putem observa că, în viaţa adultă, acele persoane care nu au avut parte de afecţiune şi de îngrijire în copilărie tind să fie afectate de stres şi le este tare greu să se autoliniştească”, a mai spus psihologul.

Copiii sunt programați genetic să vrea în brațe. 

Un alt studiu relevă faptul că oamenii primitivi își țineau copiii în brațe mult timp, îi îngrijeau și îi țineau mult timp în aer liber, nu că ar fi avut prea multe opțiuni în acest sens. 

Mamele își alăptau copiii ani de zile, lucru care astăzi ar părea extrem de ciudat.

Atitudinea extrem de grijulie a oamenilor primitivi faţă de copii îi făcea pe aceştia din urmă să aibă o minte liniştită în anii în care li se dezvoltă personalitatea. 

Atunci când strămoșii noștri erau culegători și vânători și trăiau în peșteri, natura i-a învățat pe omuleții vorbăreți primitivi că nu pot supraviețui decât decă sunt în brațele mamelor și că atunci când sunt lăsați jos sunt în pericol. 

Acest lucru vă este foarte cunoscut. De câte ori nu a spus cel mic că îi este frică și imediat cum l-ai luat în brațe, toată teama lui s-a risipit? 

Este un instinct natural care nu v-a dispărea prea curând.

Și pentru că ți se va spune să nu mai stai cu el în brațe pentru că nu mai apuci să faci nimic prin casă, vreau să îți amintesc că bebelușul tău este cel mai important. 

Mult mai important decât o masă caldă sau un dulap plin cu haine călcate. 

Există, totuși, numeroase sisteme de purtare ergonomice, multe dintre ele folosite de sute de ani. 

Wrap, sling sau orice alt sistem modern de purtare înlocuiește cu succes pătuțul, legănul, balansoarul și tu te poți mișca în voie, cu două mâini libere, în timp ce omulețul tău vorbăreț stă cuibărit la pieptul tău.

Tu cu ce concepții te-ai întâlnit și cât timp petrece copilul tău în brațe?

Mihaela Viziru

Mihaela Viziru este mămică de omuleț vorbăreț de 3 ani și jumătate. La fel de vorbăreață este și ea, ar discuta ore întregi despre copii și călătorii. Adoră să scrie și să împărtășească experiențe, “sfaturi” și (ne)realizări cu alți părinți. Cu o experiență de 10 ani în presa “serioasă”, pentru oameni mari, își găsește refugiul în scrierile pentru sau despre omuleții vorbăreți.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 6 =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Parenting

Traversăm o perioadă stresantă care ne produce multă îngrijorare, frustrare și ne putem simți confuzi. Dacă așa suntem noi, părinții, ar trebui să încercăm să...

Events

Pe scurt, a fost cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o în ultima perioadă. Aș fi simțit la fel și dacă nu ar...

Events

Care este gulity pleasure-ul tău? Pe lângă mâncatul de ciocolată pe ascuns, îmi place adrenalina, mai ales cea de la volan. Bineînțeles, nu conduc cu...

Pediatrics

Omuleții trezesc în noi sentimente de o intensitate copleșitoare. O mamă poate trece, în aceeași zi, de la furie la îngrijorare pentru ca, apoi,...

Books/Edu

Sunt mama a doi omuleți si cadru didactic. De 15 ani, sunt educatoare. Mă gândeam că, odată cu anii de învățământ, am vazut si...

Lifestyle

Un animal de companie îți poate înveseli viața și este o metodă ideală de a-i învăța pe omuleții vorbăreți să fie responsabili. Trebuie însă...

Lifestyle

Îți mai amintești cum era viața fără copii? Pustie, fără sens și plictisitoare. Da, așa dă bine la “CV-ul” de părinte, dar realitatea, să...

Books/Edu

Creioanele sunt una dintre marile pasiuni ale lui Nicholas. Pentru el, numărul ideal de creioane este “Mai vreau creioane!”. Și ar mai vrea și câteva caiete,...

Parenting

Nu sunt nici pe departe o mamă perfectă, însă am fost crescută pentru a fi un copil perfect! Eu, tu și mulți alți adulți...

Fun

În luna august, David are vacanță de la grădăniță. O vacanță impusă de noi, pe care eu și soțul am decis că o merită...

Fun

Mami și tati. Două prezențe constante din viața unui copil. Doi oameni care ar face orice pentru binele și fericirea copilului. Cu toate că...