Connect with us

Hi, what are you looking for?

Un singur răspuns la milioane de întrebări - Omuleți Vorbăreți
Un singur răspuns la milioane de întrebări - Omuleți Vorbăreți

Parenting

Un singur răspuns la milioane de întrebări

Un singur răspuns la milioane de întrebări: Ai încredere în dezvoltarea copilului tău. Copiii noștri sunt maeștri ai auto-vindecării. Se nasc cu o capacitate extraordinară de a absorbi, de a asimila și de a înțelege lumea. Trec prin acest sistem experiențele noi și incomode și le integrează prin joc și prin expresie emoțională.

Cu toate acestea, e foarte greu să avem încredere deplină în capacitatea lor de “a trece peste” atunci când îi vedem îngroziți de monștri, de animale sau de un anumit vecin.

În loc să-i încurajăm să proceseze aceste tulburări prin emoții sau prin joc, preluăm frica lor și, protejându-i excesiv, le-o amplificăm.

Când vine vorba de frici, ne transformăm pe loc în eroii care vin și îi salvează, însă e foarte posibil să punem și mai multe paie pe foc.

Cu cele mai bune dintre intențiile noastre, riscăm să le sporim tulburările.

Un copil de 3 ani din vecini era inspăimântat de câini și de pisici. Tatăl lui mi-a spus că prima dată a observat asta în parc, când un câine mare s-a apropiat de ei.

Băiețelul a strigat cât l-au ținut plămânii, iar tatăl l-a ridicat în brațe pentru a-i oferi siguranță.

De atunci, copilul a reacționat isteric ori de câte ori vedea un câine sau o pisică (de orice dimensiune) prin apropiere sau chiar la distanță.

I-am sugerat ca data viitoare să se aplece calm lângă băiatul lui – pentru a-l proteja în cazul în care câinele ar fi agresiv – , dar să nu îl mai ridice.

Cu alte cuvinte, i-am spus să aibă mai multă încredere în puterea copilului de a procesa pericolul. A fost de acord să încerce.

După câteva zile, eram cu toții afară când o pisică de la o altă casă a traversat curtea. Băiețelul a văzut-o cu coada ochiului și a început să țipe.

Tatăl era la câțiva metri de copil, iar eu i-am făcut semn discret să rămână nemișcat. Dacă omulețul vorbăreț ar fi fost zdruncinat cu adevărat, s-ar fi putut duce singur la el.

Interesant este că băiețelul nu s-a mișcat de la locul său, ceea ce mi-a dat și mai multă încredere în întreaga situație, deși a continuat să se plângă și să își roage tatăl să îl ia în brațe.

O amică îmi spunea că fiul ei este extrem de speriat de un vecin de-al lor. Mă întreba dacă și eu cred că ar fi bine să îl evite pe omul respectiv.

Nu, după părerea mea. Dacă vecinul nu reprezintă un pericol, iar noi ne izolam copiii de tulburările normale ale vieții, ei nu vor fi capabili niciodată să le gestioneze singuri. 

Este adevărat că lipsa controlului supra lucrurilor din jur îi deranjează pe cei mici. Când abia încep să își înțeleagă locul în lume și să prindă încredere în ei, apare ceva neașteptat care îi frustrează și îi alarmează din nou.

Dar, oare, nu așa este viața cu totul?

Sentimentele incomode reprezintă mai degrabă leacul decât problema. Exprimarea lor deplină este modul în care copiii noștri ajung să înțeleagă, să vindece, să facă pace, să depășească momente.

Pentru ca acest proces să decurgă normal, trebuie să rezistăm dorinței de a le bloca total.

Ai încredere și încurajază-ți copiii să simtă tot ceea ce simt la intensitate maximă. Oferă-le sprijin, timp și spațiu pentru a-și exterioriza trăirile, dar nu interveni decât atunci când pericolul este unul real.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Parenting

Traversăm o perioadă stresantă care ne produce multă îngrijorare, frustrare și ne putem simți confuzi. Dacă așa suntem noi, părinții, ar trebui să încercăm să...

Events

Pe scurt, a fost cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o în ultima perioadă. Aș fi simțit la fel și dacă nu ar...

Events

Care este gulity pleasure-ul tău? Pe lângă mâncatul de ciocolată pe ascuns, îmi place adrenalina, mai ales cea de la volan. Bineînțeles, nu conduc cu...

Pediatrics

Omuleții trezesc în noi sentimente de o intensitate copleșitoare. O mamă poate trece, în aceeași zi, de la furie la îngrijorare pentru ca, apoi,...

Books/Edu

Sunt mama a doi omuleți si cadru didactic. De 15 ani, sunt educatoare. Mă gândeam că, odată cu anii de învățământ, am vazut si...

Lifestyle

Un animal de companie îți poate înveseli viața și este o metodă ideală de a-i învăța pe omuleții vorbăreți să fie responsabili. Trebuie însă...

Lifestyle

Îți mai amintești cum era viața fără copii? Pustie, fără sens și plictisitoare. Da, așa dă bine la “CV-ul” de părinte, dar realitatea, să...

Books/Edu

Creioanele sunt una dintre marile pasiuni ale lui Nicholas. Pentru el, numărul ideal de creioane este “Mai vreau creioane!”. Și ar mai vrea și câteva caiete,...

Parenting

Nu sunt nici pe departe o mamă perfectă, însă am fost crescută pentru a fi un copil perfect! Eu, tu și mulți alți adulți...

Fun

În luna august, David are vacanță de la grădăniță. O vacanță impusă de noi, pe care eu și soțul am decis că o merită...

Fun

Mami și tati. Două prezențe constante din viața unui copil. Doi oameni care ar face orice pentru binele și fericirea copilului. Cu toate că...