Connect with us

Hi, what are you looking for?

Un singur răspuns la milioane de întrebări - Omuleți Vorbăreți
Un singur răspuns la milioane de întrebări - Omuleți Vorbăreți

Parenting

Un singur răspuns la milioane de întrebări

Un singur răspuns la milioane de întrebări: Ai încredere în dezvoltarea copilului tău. Copiii noștri sunt maeștri ai auto-vindecării. Se nasc cu o capacitate extraordinară de a absorbi, de a asimila și de a înțelege lumea. Trec prin acest sistem experiențele noi și incomode și le integrează prin joc și prin expresie emoțională.

Cu toate acestea, e foarte greu să avem încredere deplină în capacitatea lor de “a trece peste” atunci când îi vedem îngroziți de monștri, de animale sau de un anumit vecin.

În loc să-i încurajăm să proceseze aceste tulburări prin emoții sau prin joc, preluăm frica lor și, protejându-i excesiv, le-o amplificăm.

Când vine vorba de frici, ne transformăm pe loc în eroii care vin și îi salvează, însă e foarte posibil să punem și mai multe paie pe foc.

Cu cele mai bune dintre intențiile noastre, riscăm să le sporim tulburările.

Un copil de 3 ani din vecini era inspăimântat de câini și de pisici. Tatăl lui mi-a spus că prima dată a observat asta în parc, când un câine mare s-a apropiat de ei.

Băiețelul a strigat cât l-au ținut plămânii, iar tatăl l-a ridicat în brațe pentru a-i oferi siguranță.

De atunci, copilul a reacționat isteric ori de câte ori vedea un câine sau o pisică (de orice dimensiune) prin apropiere sau chiar la distanță.

I-am sugerat ca data viitoare să se aplece calm lângă băiatul lui – pentru a-l proteja în cazul în care câinele ar fi agresiv – , dar să nu îl mai ridice.

Cu alte cuvinte, i-am spus să aibă mai multă încredere în puterea copilului de a procesa pericolul. A fost de acord să încerce.

După câteva zile, eram cu toții afară când o pisică de la o altă casă a traversat curtea. Băiețelul a văzut-o cu coada ochiului și a început să țipe.

Tatăl era la câțiva metri de copil, iar eu i-am făcut semn discret să rămână nemișcat. Dacă omulețul vorbăreț ar fi fost zdruncinat cu adevărat, s-ar fi putut duce singur la el.

Interesant este că băiețelul nu s-a mișcat de la locul său, ceea ce mi-a dat și mai multă încredere în întreaga situație, deși a continuat să se plângă și să își roage tatăl să îl ia în brațe.

O amică îmi spunea că fiul ei este extrem de speriat de un vecin de-al lor. Mă întreba dacă și eu cred că ar fi bine să îl evite pe omul respectiv.

Nu, după părerea mea. Dacă vecinul nu reprezintă un pericol, iar noi ne izolam copiii de tulburările normale ale vieții, ei nu vor fi capabili niciodată să le gestioneze singuri. 

Este adevărat că lipsa controlului supra lucrurilor din jur îi deranjează pe cei mici. Când abia încep să își înțeleagă locul în lume și să prindă încredere în ei, apare ceva neașteptat care îi frustrează și îi alarmează din nou.

Dar, oare, nu așa este viața cu totul?

Sentimentele incomode reprezintă mai degrabă leacul decât problema. Exprimarea lor deplină este modul în care copiii noștri ajung să înțeleagă, să vindece, să facă pace, să depășească momente.

Pentru ca acest proces să decurgă normal, trebuie să rezistăm dorinței de a le bloca total.

Ai încredere și încurajază-ți copiii să simtă tot ceea ce simt la intensitate maximă. Oferă-le sprijin, timp și spațiu pentru a-și exterioriza trăirile, dar nu interveni decât atunci când pericolul este unul real.

Bogdan Nicolai

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty + two =

Advertisement

Din aceeași categorie:

Books/Edu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice cu table interactive, în cele peste 80.000 de săli de clasă...

Pediatrics

Vecinii noștri ucraineni înfruntă cel mai de temut an din viața lor din cauza războiului. Mulți au decis să își lase în urmă viața...

Pediatrics

"Pe parcursul primelor 18 luni, copilul își schimbă mult programul de somn. Trebuie să urmărim mereu semnalele pe care ni le dă și să...

Parenting

Prima dragoste e cea mai frumoasă și nu se uită niciodată. Este cea mai pură și sinceră formă de iubire pe care omulețul tău...

Lifestyle

Văd ceasul ca pe o pizza și sunt dispusă să aloc câteva felii job-ului și alte câteva felii viselor mele, pe care nu le...

Parenting

Ca părinte, este normal să ai anumite așteptări de la copilul tău. Cea mai mare așteptare este să te asculte. Apoi, ușor, ușor, încerci...

Books/Edu

Ceea ce am găsit în locul siguranței la care speram m-a făcut să scriu

Parenting

Dacă cel mic vede că minți pentru a nu merge într-o vizită, să te aștepți să te imite

Pediatrics

"Omulețul vorbăreț își porționează singur această plăcere cu câteva trucuri"

Lifestyle

De ce copilul meu plânge noaptea în timp ce al vecinei doarme dus? De ce Vlad este foarte ascultător, iar Matei este mereu îmbufnat?...

Lifestyle

Fiecare rid are povestea lui și fiecare ascunde un zâmbet sau o lacrimă. Sunt ale noastre, fac parte din noi și sunt dovada că...

Books/Edu

Fericirea poate veni din diverse lucruri. Ea poate ține de un loc, de o persoana, de un moment sau de toate la un loc....